Vranjanci osvojili najviši vrh Olimpa FOTO

Članovi Udruženje ljubitelja fitnesa "Heroj" iz Vranja proteklog vikenda popeli su se na najviši vrh Olimpa (Mitikas) na 2.918 metara nadmorske visine.

- Na vrh ove prelepe grčke planine popeli smo se bez većih problema.

Malo nam vreme nije išlo na ruku, ali je sve proteklo kako treba - izjavio je za Vranje News Aleksandar Tasić, jedan od članova ekspedicije.

U ekspediciji su bili Dušan Bažić, višestruki prvak Srbije u "skyrunningu", Ana Janković, Aleksandar Jocić, Mimoza Nikolić, Jelena Janković, Milan Mladenović, Dejan Stanković, Uroš Ilić i Aleksandar Tasić.

- Ovo je bila praktična primena "crossfita" na delu i jedna mala provera svega što smo radili na treninzima.

Jedna od najbitnijih karakteristika "crossfita" je i stvaranje zajednice i druženje u svakodnevnom životu - rekao je Tasić za Vranje News.

Olimp je najviša planina u Grčkoj sa Mitikasom na 2.918 metara.

To je ujedno i drugi najviši vrh na Balkanu.

Uz njega se svojom visinom izdvajaju Skolio (2.911 m), Stefani (2.909) i Skala (2.866).

Na Olimpu ima 46 vrhova viših od 2.000 i 47 viših od 1.000 metara nadmorske visine.

Prvi zabeleženi pokušaj osvajanja vrha planine bio je 1862.

Tada Hajnrihu Bartu, čuvenom istraživaču, nije pošlo za rukom da se popne na sam Mitikas.

Ljudska noga je na vrh Olimpa kročila tek pedesetak godina kasnije, 2. avgusta 1913, a ekspediciju su sačinjavali Hristos Kakalos, Frederik Bojson i Danijel Bojd Bovi.

Olimp se nalazi između dve periferije Makedonije i Tesalije, a iznad sela Litohoro, na oko 50 kilometara severno od Larise.

MITOLOGIJA

U grčkoj mitologiji planina Olimp je dom dvanaest olimpijskih bogova, najvažnijih bogova grčkog Panteona. Grci su smatrali da je na Olimpu sagrađen kristalni dvorac u kome obitavaju bogovi. On je takođe duhovna analogija "Gornjeg sveta" šamanske kosmologije.

Wikipedia

Najnovije vesti