Valentina iz Surdulice na vrhu Olimpa: Mitikas od vas zahteva sve (FOTO)

Surduličanka Valentina Zareva, članica Planinarskog kluba Strešer, popela se na najviši vrh Grčke Mitikas, na planini Olimp, koji se nalazi na 2.918 metara nadmorske visine.

To je još jedan od vrhova u nizu koje je osvajala ova hrabra diplomirana menadžerka iz Surdulice, posle najviših ili nekih od najviših vrhova Evrope (Elbrus u Rusiji na 5.642 metra), Azije (Fudžijama u Japanu na 3.776 metara) i Afrike (Uhuru pik na 5.895 metara, na planini Kilimandžaro, ali i Južne Amerike (Piko Austria na 5.350 metara u Boliviji).

- Odlazak na Olimp priželjkivala sam dugo, a kako i ne bih kada se radi o planini punoj duhovnosti i mističnosti.

To je mesto gde je nastala grčka mitologija, planina na kojoj je po predanju živelo dvanaest najvažnijih bogova grčkog Panteona, o kojima je u svojim epovima pisao Homer - započinje priču Valentina.

Penjanje do najviših vrhova Olimpa - Skale na 2.866 metara, Skolia na 2.911 i Mitikasa na 2.918 metara - ekspedicija u kojoj se nalazila Valentina započela je iz mesta Prioni, koje se nalazi na 1.100 metara nadmorske visine.

Prvog dana prešli smo skoro 1.000 m visinske razlike, popevši se do planinarskog doma "Spilios Agapitos" na 2.060 metara.

Sledećeg dana, u cik zore, započeli smo penjanje ka Skali, odakle smo otišli na Mitikas, a u povratku nas petoro popeli smo i Skolio - prepričava valentina doživljaje sa Olimpa.

Ona dodaje da su Skala i Skolio "vrhovi koji zahtevaju dobru kondiciju", a Mitikas, koji je i najviši vrh Grčke i drugi po visini na Balkanu, "zahteva sve".

- Maksimalnu koncentraciju, stpljenje, obazrivost, hrabrost.

Svakako je on jedan od najtežih vrhova na koje sam se penjala do sad.

Sve vreme dok se verete po onim stenama, na čemu bi vam i divokoze zavidele, nalazite se na granici između vrha i ponora, života i smrti.

Adrenalin vam neobuzdano teče venama.

Na trenutak se pitate zašto vam je ovo trebalo, ali kada pogledate gore ka njemu kako veličanstveno stoji obasjan sjajem sunčevih zraka, zagrljen oblacima, prekriven gustom maglom i prkosi svemu – i vama i vremenu - osetite neodoljivu potrebu da zakoračite i zastanete na njemu, pokažete i sebi dokažete koliko sve vredi zarad života i sna.

I umor i trud, i tuga i strah - priča Valentina.

Mitikas je satkan od stena i sipara, staza je jako zahtevna, a nije obezbeđena, dodaje ona.

- Postoji jedna kratka sajla na nekih 50 metara od vrha, ali toliko je loše postavljena da smo se svi pitali čemu služi.

Ne mogu da poverujem da i pored tolikog broja penjača koji godišnje zakorače na Mitikas, brojnih povreda čak i smrtnih ishoda, kompetentne strukture nisu ništa uradile po pitanju obezbeđenja te staze.

Sve je na vama, vaših deset prstiju na rukama, nogama kojima uporno pronalazite i najmanji centimetar oslonca, i u glavi koja ne dozvoljava strahu da vas blokira, već vas bodri da pronalazite rešenje.

Kamen po kamen, stenu po stenu, ka vrhu - navodi Valentina.

Ona dodaje da stalno razmišlja o svakom sledećem penjanju.

- Do izbora planine dolazim nakon čitave serije pitanja i odgovora.

Ima toliko prelepih i zanimljivih istorijskih, kulturoloških, antropoloških, etnoloških, arheoloških lokaliteta koji me privlače svojom atraktivnošću.

Svakako bih volela da jednog dana zakoračim na Himalaje, a do tada penjaću se na one planine u regionu i šire na koje još nisam stigla da odem - kaže ova Surduličanka.

A kada je pitate za situaciju ovde kod nas, odgovara jednom mudrošću.

“Ne sudite o nekome dok ne prepešačite 10 kilometara u njegovim mokasinama“, podseća ona na staru indijansku poslovicu.

Zaludne su i isprazne priče po kafićima, brda šminke, svakodnevna kupovina „krpica“, analize rijalitija i turskih serija, jezici duži od pameti, pa ih trpimo.

U društvu sa poremećenim vrednostima, ništa drugo se ne može ni očekivati.

Ja i dalje promovišem kvalitetan život, život bez straha, farse, fasada, dostojanstven život vredan življenja i na taj način predstavljam uvek sebe, svoj grad i svoju državu.

Tako da „nikada me niko ne može povrediti toliko koliko mi je bog dao snage da podnesem, jer niko ne može biti toliko zao koliko ja mogu biti čovek" - kaže Valentina.

Valentina je 2017. godine proglašena za najbolju sportistkinju Surdulice.

Proglašavana je za "sportistkinju nacionalnog ranga" Republike Srbije za 2016. i 2017. godinu.

PLANINARENJE I NERUDA

Valentina na kraju dodaje da se uvek rado seti Pabla Nerude i pesme „Zabranjeno je“.

"Zabranjeno je ne biti svoj pred drugima.

Ne boriti se za ono što želiš.

Odustati od svega zbog vlastitog straha.

Da ostvariš svoje snove..."

Najnovije vesti