Vranjanci, Justin i Blagovesti

U petak pravoslavni vernici u Vranju i Srbiji slave veliki hrišćanski praznik Blagovesti, koji za Vranjance ima poseban značaj jer je svetitelj Ava Justin (Blagoje Popović) upravo rođen na Blagovesti, 7. aprila 1894. godine u Vranju, a upokojio se u Manastiru Ćelije, takođe na Blagovesti 1979. godine.

U manastir Ćelije došao je prinudno posle Drugog svetskog rata kao jedan od opasnih građana po novu vlast.

Tu je bio preko trideset godina i napisao knjige, koje su prevođene na nekoliko desetina jezika.

Bio je veliki protivnik ekumenizma u pravoslavlju nazivajući ga imenom svejeres.

Svoje stavove o tome izneo je u knjizi "Pravoslavna crkva i ekumenizam".

Bitno je doprineo razvoju teološkog koncepta svetosavlja.

U Vranju je prošle godine u ovo vreme promovisana knjiga izabranih tekstova Oca Justina Popovića On među njima.

Knjiga, za koju je izbor tekstova napravila i predgovor napisala Sunčica Denić, profesorka i književnica iz Vranja, zbornik je žanrovski raznolikih tekstova Oca Justina Ćelijskog i Vranjskog.

Sadrži kraće članke napisane u periodu od 1917. do 1960. godine, koje je Justin ili objavio ili ostavio u rukopisu.

Teološki sledbenici Justina Popovića se nazivaju justinovcima.

Justin Popović je za svetitelja SPC proglašen 2010. godine.

Njegove mošti stigle su u leto 2019. godine u Vranje.

Deo moštiju je postao trajno vlasništvo Eparhije vranjske i nalazi se u Svepravoslavnom centru prepodobni Justin Ćelijski i Vranjski u Vranju.

Justin

Blagoje Popović (1894-1979), potonji otac Justin, rođen je u Vranju 7. aprila (25. marta po starom kalendaru) 1894. godine od oca Spiridona i majke Anastasije. Familija Popovića je kroz generacije bila sveštenička, jedino je Blagojev otac Spiridon bio samo crkvenjak. Blagoje je bio najmlađe dete, a imao je starijeg brata Stojadina i sestru Stojnu. U devetorazrednoj beogradskoj Bogosloviji stekao je puno prijatelja i sa njima se okupljao u razna bogoslovska, molitvena bratstva. Jedan od njegovih prijatelja je bio i Milan Đorđević, potonji vladika dalmatinski Irinej. Kao mlad bogoslov, Blagoje je pored svetootačkih dela čitao najviše Dostojevskog. Brat Stojadin, kao student prava je izgubio nesrećnim slučajem život, ispavši iz voza pri jednom svome povratku sa studija kući. Blagoje tada svima otvoreno govori da želi ceo svoj život da posveti Bogu da bi bio što bliži njemu i svome bratu. Roditelji mu se protive toj želji i na sve načine pokušavaju da spreče svoje dete da ode u monahe. Blagoje biva mobilisan u „đačku četu“ pri vojnoj bolnici u Nišu tokom Prvog svetskog rata, a kasnije oni se zajedno sa vojskom i sveštenstvom povlače preko Albanije. Stigavši u Skadar, Blagoje moli patrijarha Dimitrija za monaški postrig, patrijarh blagosilja i bogoslov Blagoje postaje monah Justin. Više o Ocu Justinu pročitajte OVDE.

Komentari

Sveti Justin Popović je u svojim teološkofilozofskim delima iskazivao sve ono što se kosi sa savremenim shvatanjima društva i pojedinca, to je na liniji konzervatizma i odbijanja tekovina savremene civilizacije. Budućnost će pokazati da li je bio u pravu.

Zbog cega bi savremenost i njeno "shvatanje" drustva i pojedinca bila po svaku cenu i apsolutno ispravno promatranje i analiza drustva i pojedinca i jedini kriterijum ispravnosti?!
Svako ozbiljnije drustvo i nacija koja drzi do sebe svesno neguje jednu malu i zdravu meru konzervatizma koji podrazumeva sustinsko ocuvanje kulture, tradicije i etosa tog drustva koji ga i cini posebnim i drugacijim u odnosu na ostale.
Ako ste Vi, g.Petrovicu ubedjeni da su "tekovine savremenog drustva" vrhunsko dostignuce ljudske civilizacije onda bi ste morali da procitate jos ponesto a izmedju ostalog i dela Svetog Justina mnogo studioznije kako ne biste ceo svoj zivot protracili uzalud i ziveli u zabludi.
Srdacan pozdrav.

Pročitao sam ponešto od Justina Popovića ali ako želim takvu misao radije čitam Špenglera.

Radujem se g. Petrovicu sto Spengler zauzima police vase kucne biblioteke i misli ali....slozicete se, usudjujem se reci, makar se nadam ....da je njegova vizija zapadnog (citaj savremenog drustva) tako sumorna i pesimisticna i krajnje predvidiva sa svojim ciklicnim ponavljanjem i vracanjem na sta? Na iluzorni i nikada potvrdjeni pocetak....a Sveti Justin, nas Sveti Justin, da, dobro ste culi....nam nudi nesto potpuno novo, buducnost i potpuno novu perspektivu u vecnosti.
Jos jednom
Srdacan pozdrav g.Petrovicu.

Najnovije vesti

Foto ilustracija Vranje News Danas je Đurđevdan »

Srpska pravoslavna crkva (SPC) i vernici u Vranju i Srbiji u ponedeljak slave Svetog Georgija, jednog od devet velikomuč...

Foto Vranje News Danas je Vaskrs - Hristos Vaskrse! »

Pravoslavni hrišćani u Vranju i Srbiji obeležavaju Vaskrsenje Isusa Hrista, praznik koji simbolizuje pobedu života nad s...