Promocija Zbornika o Svetom kralju Milutinu u petak u Vranju

Tematski zbornik pod nazivom Sedam vekova od upokojenja Svetog kralja Milutina, biće promovisan u Vranju na Blagovesti, u petak 7. aprila.

Promocija će se tog dana održati od 19 časova, u Svepravoslavnom centru Prepodobni Justin Ćelijski i Vranjski (nekadašnja kuća Svetog oca Justina u naselju Češalj).

O zborniku će govoriti prof. dr Vlada Stanković, prof. dr Jelena Erdeljan i prof. dr Dragoljub Marjanović.

U odlomku iz ovog zbornika, autor Željko Jović u tekstu Sveti kralj Milutin - Svetlost koja spaja, navodi da se od momenta samog prenošenja moštiju Svetog kralja u Sofiju oko njega stvara "ogroman i prepoznatljiv kult".

"Crkve u kojima je njegovo netruležno telo bilo nazivaju se njegovim imenom, postaje deo lokalnog folklora i tradicije, a u vremenima najvećih pritisaka Turaka na teritoriji današnje Bugarske, nadahnjuje i budi veru i nadu, postaje uzorom mnogim današnjim bugarskim svecima i herojima.

Ne samo u Sofiji, brojne su crkve i paraklisi u celoj Bugarskoj u kojima ima tragova sećanja na srpskog Svetog kralja, brojna su dela, crkvena i svetovna, u kojima se o njemu govori i čuva spomen na njega.

A svake godine, 29. oktobra, u susret danu u kojem se u Sofiji obeležava dan posvećen Sv. kralju Milutinu (30. oktobra), u Crkvi Svete nedelje u Sofiji okuplja se veliki broj bugarskih i srpskih sveštenika, pravoslanih vernika iz Srbije i Bugarske, neverujućih ali radoznalih, kao i pripadnika drugih vera i naroda koji su se osvedočili čudima njegovim i koji veruju u isceliteljske i u druge moći velikoga sveca.

Toga dana svi su jedno, svi sa radošću i poniznošću pristupaju blagoslovenom odru na kojem leži netruležno telo srpskog kralja, nadajući se utesi, blagoslovu, okrepljenju i milosti njegovoj ali i Božjoj.

Na taj dan presvlači se telo njegovo, a pažljivo skinuta odežda, kao najveća svetinja i blagoslov, čuvaju se dalje u nekom od srpskih manastira u Srbiji, i na drugim prostorima gde živi verni narod srpski", navodi se u tekstu.

Promocija će se održati u okviru Justinovih Blagovesti, čiji su organizatori Književna zajednica Borisav Stanković i Pravoslavna eprahija vranjska.

Najnovije vesti