Voćari: Nepravilnosti u otkupu maline i višnje u Surdulici, Hanu i Leskovcu

Udruženje voćara Surdulice objavilo je u sredu da po prijavi svih proizvođača malina, većina otkupljivača maline – hladnjačara "ne izdaju blokove sa naznačenom količinom i cenom".

- To se dešava u Surdulici, Leskovcu i Vladičinom Hanu.

U komunikaciji sa inspektorima Ministarstva trgovine, dobili smo uveravanja da će sve hladnjače prekontrolisati i navedene nepravilnosti otkloniti.

Ministarstvo trgovine je uputilo nadležne inspekcije u sve hladnjače Pčinjskog okruga, sa zadatkom da se utvrdi da li ima nepravilnosti u radu hladnjačara.

Cilj svih proizvođača maline i višnje nije zatvaranje otkupnih mesta i hladnjača, jer time nanostimo štetu i sebi, hladnjačarima i na kraju budžetu republike Srbije - navode voćari.

U komunikaciji sa nadležnim organima, dodaju, dobijena je informacija da se otkupljivači i hladnjačari koji pokazuju nepravilnost u radu, "prvo opominju, a kasnije sankcionišu".

- Upravo u razgovoru sa nadležnim organima, dobili smo informaciju da zbog neizdavanja blokova nadležni organi ne mogu da prekontrolišu količine i cene otkupljene višnje i maline, te izražavaju sumnju da postoji verovatnoća da ima i nepravilnosti kod krajnjeg obračuna poreza.

Postoji mogućnost da se u kontrolu ovoga uključe i drugi nadležni organi - najavljuju višnjari i malinari iz Surdulice.

Najnovije vesti