Vlajkov: Sve više prava bugarske manjine se primenjuje u praksi

Ponosim se onim, što je moja država postigla pre, za vreme i posle predsedavanja Savetom EU - izjavio je bugarski ambasador u Beogradu Radko Vlajkov, na obeležavanju Dana državnosti Bugarske i 141. godine oslobođenja te zemlje od Turaka.

- Mi smo uverili naše partnere iz EU da ćemo biti jači i uspešniji kada nam se budu pridružile Srbija i ostale države Zapadnog Balkana.

Sada nastavljamo da ispunjavamo naše dugoročne obaveze - rekao je u uvodnom obraćanju Vlajkov, a prenosi Far.rs.

Vlajkov je konstantovao da sve više prava pripadnika nacionalnih manjina, propisanih zakonima Republike Srbije, počinje da se primenjuje u praksi.

- Naši sunarodnici već imaju mogućnost upisa svojih ličnih imena i prezimena u skladu sa pravopisnom normom bugarskog jezika.

A od 16. februara ove godine za Dimitrovgrad se i zvanično može koristiti bugarsko ime grada Caribrod.

Uveren sam da će budući zajednički napori Bugarske i Srbije dati još konkretnih rezultata u ostvarivanju prava bugarske nacionalne manjine u interesu obeju država - kazao je Vlajkov.

SEVERNA MAKEDONIJA I NATO

Vlajkov je rekao da je Bugarska ubeđena da budućnost regiona prolazi kroz procese integracije koji nemaju alternativu.

- Pozdravljamo naše susede Republiku Grčku i Republiku Severnu Makedoniju. Nakon decenijskih sporova one su potpisale Prespanski sporazum i time konačno otpočele proces međunarodnog razvoja Republike Severne Makedonije. Pre nekoliko dana bugarski parlament je ratifikovao Protokol o pristupanju Republike Severne Makedonije NATO-u. Ovo nije samo formalan čin. Ovo je potvrda našeg uverenja u bezbednu budućnost regiona. Očekujemo takođe da u narednima mesecima Republika Severna Makedonija otpočne pregovore o pridruživanju EU, što je odlučeno upravo u periodu bugarskog predsedavanja Savetu EU“ – istakao je ambasador Bugarske.

On je na proslavi u beogradskom hotelu "Metropol" kazao da su bilateralni odnosi između Republike Bugarske i Republike Srbije na istorijski najvišem nivou.

- Samo u proteklih godinu dana postignut je dug spisak političkih kontakata na najvišem državnom nivou.

Kao rezultat toga učvrstili su se poverenje i zajednička vizija integriteta regiona.

Ukupna trgovinska razmena između Bugarske i Srbije za 2018. godinu nadmašuje 1,1 milijardu evra.

Veoma se intenzivno radi na mnogim novim projektima od strateškog značaja – rekao je on – poručio je na kraju njegova ekselencija Radko Vlajkov.

Najnovije vesti