Vlada Norveške pomaže Vladičin Han, Trgovište i Surdulicu

Kraljevina Norveška u okviru projekata "Norveška za vas - Srbija" uručila je sertifikate predstavnicima 12 lokalnih samouprava, među kojima su opština Pčinjskog okruga - Vladičin Han, Trgovište i Surdulica - o dodeli bespovratnih sredstava za projekte u oblasti lokalne infrastrukture i sprovođenje stručnih obuka za zapošljavanje.

Bespovratna sredstva za lokalni razvoj dobile su, osim Hana, Surdulice i Trgovišta i opštine Aleksinac, Babušnica, Bela Palanka, Bela crkva, Golubac, Knjaževac, Kučevo, Mionica, Sjenica.

Ambasador Norveške u Srbiji Arne Sanes Bjornstad ističe da projekat "Norveška za vas" pomaže ljudima i trudi se da stvori bolje uslove za život.

- Napor na razvoju gradova i opština u Srbiji je uvek brži u većim gradovima, dok su manjim sredinama potrebna veća ulaganja da bi dostigle taj razvoj - primetio je ambasador.

Kako javlja Tanjug, projekat je usmeren na ulaganje u manje opštine i njihove potencijale, kroz razvoj infrastrukture, zapošljavanje, uvođenje elektronske uprave.

Šefica Kancelarije UNOPS u Srbiji Mikela Telatin objasnila je da projekat podrazumeva ulaganja u škole, vrtiće, domove kultura, stručne obuke za najugroženije grupe koje se suočavaju sa preprekama u pronalaženju posla, uvođenje elektronske uprave itd.

Projekat "Norveška za vas" vredan je 4,27 miliona evra, a sprovodi se na teritoriji nerazvijenih područja u Srbiji i prilika je za pomoć 91 lokalnoj samoupravi koje spadaju u treću ili četvrtu grupu razvijenosti.

Sertifikate su uručili državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Zoran Kasalović, pomoćnica ministra u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Mirjana Čojbašić, ambasador Norveške u Srbiji Arne Sanes Bjornstad i šefica Kancelarije Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) u Srbiji Mikela Telatin.

Najnovije vesti