Vesna i Ilija prvonagrađeni na likovnom konkursu Knaufa

Vranje - Vesna Stojanović, učenica trećeg razreda OŠ Jovan Jovanović Zmaj u Surdulici osvojila je prvo mesto u konkurenciji nižih razreda, a Ilija Veljković, učenik šestog razreda OŠ Vuk Karadžić bio je najbolji u konkurenciji starijih razreda osnovnih škola na likovnom konkursu Da priroda progovori, koji je raspisala kompanije Knauf insulation.

Prva mesta pobednicima su kao nagrade donele bicikl.

Vesnin rad, kako je obrazložio žiri, "šalje jasnu poruku - Čuvajmo planetu".

"Ilustracija vešto izvedena dobrim koloritom i kompozicijom – planeta Zemlja u čvrstom zagrljaju.

Posmatrajući Vesnin interesantni crtački stil, moguće je da imamo naslednika našeg čuvenog ilustratora Boba Živkovića", navedeno je u obrazloženju.

Rad Ilije Veljkovića, pak, "pokazuje veliki talenat i sadrži sve elemente jednog umetničkog dela", naveo je žiri.

"Iluzija dubine na slici je postignuta veštim nanosima raznih tonova jedne boje – tonskom modelacijom.

Kompozicija tj. slaganje elemenata u celinu (ograda, drvena kuća i priroda u kojoj se elementi nalaze) prikazani su vernom teksturom prirodnih materijala.

Iz Ilijinog rada priroda stvarno govori", piše u obrazloženju.

Preostale dve nagrade kod nižih razreda na ovom konkursu osvojili su Mihajlo Đorđević (drugo mesto), učenik četvrtog razreda OŠ Pera Mačkatovac u Belom Polju (uručen mu je trotinet) i Anja Kostić, učenica trećeg razreda iste škole kojoj su za treće mesto pripali roleri.

Trotinet je osvojila i Sara Jović, učenica šestog razreda OŠ Sveti Sava u Vladičinom Hanu za drugo mesto u konkurenciji radova starijih razreda, a rolere Dina Stanisavljević, učenica petog razreda OŠ Branko Radičević u Vladičinom Hanu, za treće mesto.

Podsećanja radi, u sklopu aktivnosti pokrenutih u lokalnoj zajednici ovog proleća, Knauf Insulation je u aprilu raspisao više konkursa, između ostalog i likovni konkurs za učenike osnovnih škola sa teritorije opština Surdulica i Vladičin Han sa temom Da priroda progovori.

Na adresu fabrike u Surdulici pristiglo je čak 225 radova od 154 učenika.

Radovi su bili podeljeni u dve kategorije - od I do IV razreda i od V do VIII razreda.

Stručni žiri je pregledao sve crteže i odabrao po tri najbolja rada u obe kategorije.

"Zahvaljujemo se svim školama, direktorima i nastavnicima koji su prepoznali pozitivnu nameru i inspirisali svoje đake da učestvuju u našem konkursu.

Najveće hvala deci koja su izdvojila vreme da promisle o temi prirode i pokažu nam svoje viđenje kako treba brinuti o životnoj sredini.

Svest o neophodnosti brige za svet oko nas se stvara u najranijem dobu i potrebno ju je negovati i svakodnevno sprovoditi u praksi.

Ovaj konkurs je samo još jedno podsećanje na to.

Kao organizatori smo presrećni zbog velikog angažovanja škola, što nam daje nadu da i u budućnosti možemo zajedno ostvariti brojne zajedničke aktivnosti.

Čestitamo mladim dobitnicima i želimo im uspešnu budućnost u zdravoj životnoj sredini", poručili su iz Knaufa.

Profil kompanije

Knauf Insulation uspešno posluje u Srbiji više od 15 godina. U okviru svoje strategije održivosti „Za bolji svet“ je u 2021. godini sproveo sadnju preko 300 stabala drveća na teritoriji opštine Surdulica i mesne zajednice Belo polje. Početkom 2022. sprovedena je akcija uklanjanja većeg dela brda unutar fabrike, a ostatak danas služi kao izvor sirovine za reciklažu. Nedavno je unutar fabričkog kruga završen i moderan parking prostor za kamione. Do kraja godine se očekuje kompletna realizacija investicionog ciklusa od 19 miliona evra, koji podrazumeva zamenu postojeće opreme savremenijom, ugradnju novog, većeg dimnjaka i ugradnju novih filtera. Sa ovom investicijom, ukupna ulaganja kompanije u Srbiji od dolaska 2005. godine prevazići će 50 miliona evra. Kompanija Knauf Insulation važi za jedno od najcenjenijih imena u svetu termoizolacije. Iz fabrike u Surdulici kamenom vunom se snabdeva srpsko, ali i tržišta Rumunije, Bugarske, Grčke, Severne Makedonije, Crne Gore i Albanije. U Srbiji je članica Nemačko-srpske privredne komore (AHK) i mnogih drugih strukovnih i privrednih udruženja. Na taj način ne samo da ulaže u svoj razvoj, već zajedno sa drugim velikim investitorima, pomaže dalji razvoj i Srbije i Pčinjskog okruga i same Surdulice.

Komentari

Тај Кнауф,уместо што "успешно послује", боље да купе филтере за своје димњаке и да покрију јаловиште по ЕУ стандардима,а не да се скривају иза лицемерних еколошких акција. Био сам у понедељак, цела Сурдулица смрди на слаткасто-стаклену твар. Третирају нас као најгоре домороце.

Najnovije vesti