Veče dobitnika Borine nagrade u četvrtak u kamernoj sali vranjskog pozorišta

Veče posvećeno dobitniku Borine nagrade Petru Sariću, kao deo programa ovogodišnje Borine nedelje, biće upriličeno u četvrtak 16. decembra u Kamernoj sali Pozorišta Bora Stanković u Vranju.

U sklopu večeri posvećenoj ovogodišnjem laureatu osim Sarića govoriće i član žirija za dodelu Borine nagrade Aleksandar Laković, te Miroslav Cera Mihailović, urednik Književne zajednice Borisav Stanković.

Žiri za dodelu ovogodišnje negrade radio je u sastavu prof. dr Milo Lompar (predsednik), te prof. dr Slađana Jaćimović i književnik Aleksandar Laković.

Žiri je jednoglasno odlučio da Sariću pripadne jedna od najznačajnijih domaćih književnih nagrada.

Kako prošle godine nagrada nije dodeljena zbog pandemije, žiri je u prilikom odlučivanja u obzir uzeo dvogodišnju književnu produkciju.

U četvrtak će, u delu programa pod nazivom Bori u čast, u sklopu Pesničkog mozaika stihove kazivati Veroljub Vukašinović, Slobodanka Mitrović i Nebojša Lapčević.

Za muzički intermeco biće zadužen kavalista Dalibor Mladenović, dok će u Spomen na Boru delove iz Stankovićevog dela Jovča kazivati glumac iz Vranja Dragan Stanković.

Program u vranjskom pozorištu počeće u četvrtak u 19 časova.

Manifestaciju je pomoglo Ministarstvo kulture.

Borina nedelja

Borina nedelja, u sklopu koje se dodeljuje ova nagrada, održava se u Vranju svake godine od 23. do 29. marta. Programi su u poslednje dve godine pomerani zbog epidemijskih uslova. Svrstava se u sam vrh najznačajnijih kulturnih manifestacija u Srbiji. Poseban pečat daje joj Nagrada Borisav Stanković koju je zajednica ustanovila osnivačkim aktom. Jedna je od naših najprestižnijih i najuglednijih književnih nagrada.

Najnovije vesti