Petru Sariću književna Nagrada Borisav Stanković

Petar Sarić, književnik koji živi i radi na Brezovici, dobitnik je ovogodišnje Nagrade Borisav Stanković, saopštio je u sredu Miroslav Cera Mihailović, urednik Književne zajednice Borisav Stanković u Vranju.

Prema obrazloženju žirija, nagrada je Sariću dodeljena za celokupan književni opus.

Iako je nagrada dodeljena za Sarićevu celokupnu produkciju, na konferenciji za medije u Muzej kući Bore Stankovića u Vranju apostrofiran je posebno njegov poslednji roman Klobuk.

Žiri u sastavu prof. dr Milo Lompar (predsednik), te prof. dr Slađana Jaćimović i književnik Aleksandar Laković jednoglasno se odlučio da Sariću pripadne jedna od najznačajnijih domaćih književnih nagrada.

Kako prošle godine nagrada nije dodeljena zbog pandemije, žiri je u prilikom odlučivanja u obzir uzeo dvogodišnju književnu produkciju.

U obrazloženju je navedeno da je "Sarićev književni svet, pun emotivnosti, duboko zaronjen u prošlost i zavičaj".

"Sarićev pesnički opus utiče na jezik njegovih romana koji je poetizovan, slikovit, jezgrovit i lišen suvišnog.

Po svom lirizmu i psihološkim motivacijama postupaka junaka i po dramatičnim situacijama njihovih sučeljavanja, Petar Sarić je izraziti predstavnik one tradicijske linije srpske književnosti čiji je umetnički vrh oličen u delu Bore Stankovića", navedeno je između ostalog u obrazloženju žirija.

Petar Sarić je romansijer, pesnik i dramski pisac koga smatraju najboljim pripovedačem u posleratnoj književnosti srpskog juga.

Autor je četiri zbirke pesama, te romana Veliki ahavski trg, Sutra stiže Gospodar, Dečak iz Lastve, Petruša i Miluša, Sara, Mitrova Amerika i Klobuk.

Dobitnik je više vrednih priznanja - književne Nagrade Meša Selimović za roman "Sara", Vukove nagrade, Povelje za životno delo Udruženja književnika Srbije.

Živi i piše na Brezovici, na Šar-planini.

Sarić je prvi srpski pisac sa Kosova i Metohije koji je, posle Grigorija Božovića, objavljen u čuvenom Kolu Srpske književne zadruge.

Rođen je 1937. godine u Banjanima, u Crnoj Gori.

Borina nedelja, u sklopu koje se dodeljuje ova nagrada, održava se u Vranju svake godine od 23. do 29. marta.

Svrstava se u sam vrh najznačajnijih kulturnih manifestacija u Srbiji.

Poseban pečat daje joj Nagrada Borisav Stanković koju je zajednica ustanovila osnivačkim aktom.

Jedna je od naših najprestižnijih i najuglednijih književnih nagrada.

Zbog epidemijske situacije ove godine manifestacija je održana onlajn, a realizacija naredne manifestacije zavisiće od epidemisjkih uslova.

"Pošto je ovo 55. Borina nedelja, mi ćemo se uprkos svemu potruditi da ove godine neke programe odradimo onako kako je to uobičajeno, sa publikom.

Imamo nameru da povodom ovog malog jubileja organizujemo i svečanu akademiju i o tome ćemo javnost informisati na vreme", rekao je Miroslav Cera Mihailović.

Najnovije vesti

Foto promo NSNP Novi književni klub u Vranju »

Novi Književni klub, fokusiran na mlade ljubitelje književnosti i promociju neafirmisanog autorstva, osnovalo je u Vranj...