Vasilić: Srbija jedna od najkorumpiranijih država Evrope

Vranje/Beograd - Članica Saveta za borbu protiv korupcije Jelisaveta Vasilić izjavila je da "nakon osam godina nijedan izveštaj tela EU koja se bave temom korupcije nije bio pozitivan, naprotiv, u svim dokumentima EU konstatuje se da je Srbija jedna od najkorumpiranijih zemalja u Evropi, sa čim se slaže i Savet".

Ona je u autorskom tekstu za list "Danas" navela da je Savet, za ovih osam godina, uradio više od 40 izveštaja.

- U svakom je izdato više preporuka, medđutim, vlast nije izvršila nijednu, kao što nije izvršila ni preporuke date od strane EU na osnovu čega Savet zaključuje da kod nas nema borbe protiv korupcije.

I da, ako se ovako nastavi, Srbija ne može izaći iz okvira jedne od najkorumpiranijih zemalja u Evropi - napisala je Vasilić.

Ona je navela da je Savet utvrdio da se u Srbiji procesuira samo sitna korupcija data u vidu mita pojedincima (lekarima, profesorima, itd.) u malim iznosima, ali da se slučajevi velike korupcije sa enormnim iznosima ne utvrđuju, niti procesuiraju, jer u njima učestvuju političari koji stvaraju sistem koji omogućava korupciju.

Vasilić navodi da "u omogućavanju korupcije učestvuju sve tri grane vlasti".

- Zakonodavna vlast donosi zakone koji u sebi sadrže koruptivne, nejasne i nepotpune odredbe, izvršna vlast primenjuje i prilagodjava zakone političarima, članovima njihovih porodica, prijateljima i svim drugim moćnicima iz vlasti i vladajućih partija i na kraju je pravosudna vlast, koja se bira od strane političara, koja nije samostalna i nezavisna, koja nema organe gonjenja jer policija i tužilaštvo kao organi gonjenja rade samo ono za šta dobiju nalog od vlasti - ocenila je ona.

Vasilić je povodom informacija o poslovima muža ministarke pravde Nele Kuburović navela da ministarka sa mužem ostvaruje zajedničku tekovinu i bez obzira što nije povezana sa njegovom firmom, "ona ima veze sa svojim mužem kojem daje informacije i vrši uticaje na ministarstva sa kojima je njen muž bio u poslovnim odnosima".

- Ministarki se ne može verovati na časnu reč da se njen muž nije koristio njenim informacijama i uticajem da bi ostvario 27 miliona evra, samo tri miliona evra u aprilu - ocenila je članica Saveta.

Vasilić je napisala i da Savet smatra da je u "Slučaju Krušik", iz činjenice dobijanja dozvole i nabavke oružja od državne firme po privilegovanim cenama, ostvaren politički uticaj, "što predstavlja korupciju informacijama i uticajem koja mora biti sankcionisana".

Najnovije vesti