Vanredne mere i za Bujanovac

Vranje - Štab za vanredne situacije opštine Bujanovac odlučio je da uvede vanredne mere na teritoriji opštine Bujanovac, zbog alarmantne situacije sa kooronavirusom, pišu Bujanovačke.

Najavljuje se da bi na snagu mogle stupiti od petka.

Mere podrazumevaju zabranu organizovanja veselja, svadbi, rođendana, sportskih manifestacija, kao i okupljanja više od 5 osoba u zatvorenom i otvorenom prostoru.

Na period od 7 do 20 časova ograničeno je radno vreme ugostiteljskih objekata – kafića, restorana, hotela, kladionica, sala za organizovanje proslava i dečjih igraonica.

U ovim lokalima za stolom ne smeju biti više od dve osobe i mora se poštovati obavezna distanca od dva metra između gostiju i stolova, dok zaposleni moraju nositi zaštitne maske, navodi se u odluci.

U zatvorenom prostoru – javnim ustanovama, prevozu, bankama, poštama, kladionicama, firmama - obavezno je nošenje zaštitne maske ili vizira, te održavanje distance od dva metra.

- Rad kozmetičkih i frizerskih salona, fitnes centara i teretana organizovati uz sprovođenje svih mera zaštite - kaže se u odluci.

Koliko dugo će ove mere biti na snazi zavisiće od razvoja situacije, ali svakako ne kraće od dve nedelje, rečeno je na sednici Štaba.

VRANJANCI U BUJANOVAČKIM KAFIĆIMA

Prema rečima dr Lele Jovanović, diretorke Doma zdravlja Bujanovac, broj inficiranih u opštini je daleko veći od 31, koliko je zvanično obolelih, kao i da se trenutno čekaju rezultati za 7 testiranih građana koji su, kako je rekla, gotovo sigurno pozitivni.

– Mnogi naši građani su se prvo javljali u Vranje, a takođe ima i onih koji su sa simptomima, ali se ne javljaju lekarima. Serološki ili takozvani brzi testovi koje radimo nisu pouzdani, pokazuju negativan rezultat, da bi se posle PCR testa pokazalo da je pacijent pozitivan na koronu - rekla je ona.

Upozorila je da najčešće oboljevaju mlađi ljudi, rođeni između 1970-1980. godine. Prema njenim rečima u COVID ambulantu Doma zdravlja dnevno se javi 70 do 80 građana sa simptomima korone, najčešće sa pneumonijom i viskokom temperaturom.

– Najugroženiji su stanovnici kleničkog kraja, Velikog Trnovca i samo grada Bujanovca - precizirala je direktorka.

Ona je ukazala da veliki broj Vranjanaca, gde je od prošle sedmice na snazi vanredna situacija, a rad ugostiteljskih objekata ograničen do 20 sati, "dolazi uveče u Bujanovac, u ovdašnje kafiće i restorane".

Najnovije vesti