Vakcinacija: Odobreno davanje buster doze državljanima Makedonije

Odobreno je davanje treće, buster doze vakcine državljanima Republike Severne Makedonije počev od četvrtka 18. novembra, saopšteno je iz Zdravstvenog centra (ZC) u Vranju.

"Primarno je da se masovna imunizacija naših građana odvija neometano.

Vakcinacija Makedonaca obavljaće se uz poštovanje važećih epidemioloških mera protiv virusa kovid-19", navode iz ZC.

Iz vranjskog zdravstva podsećaju da "svi građani zainteresovani za primanje vakcine "moderna" mogu da se jave na glavnom vakcinalnom punktu ZC (Galerija Narodnog muzeja) kako bi bili evidentirani (ime, prezime, kontakt i da li je u pitanju prva ili treća doza ).

Svi oni će naknadno biti obavešteni o primanju vakcine u skladu sa važećim pravilima za vakcinicaju vakcinom "moderna".

Podsećamo građane i na vremenski razmak između davanja vakcina protiv kovida-19.

Buster doza vakcine protiv kovida-19 primenjuje se kod svih osoba kod kojih je završena primovakcinacija i to nakon najmanje pet meseci od davanja druge doze, kod osoba koje su prethodno primile dve doze mRNK (Pfizer -BioNTech) ili vektorske vakcine (Gam-Kovid-Vak, Astra Zeneka); nakon najmanje četiri meseca od davanja druge doze kod osoba koje su prethodno primile dve doze inaktivisane vakcine (SARS-CoV2 (Vero Cell, Inactivated-Sinopharm); nakon najmanje pet meseci od davanja dodatne, treće doze, kod osoba sa primarnim i sekundarnim imunoinsuficijencijama (osobe koje su nakon najmanje 28 dana od druge doze doze primile mRNK vakcinu, kao dodatnu, treću dozu).

Ostavlja se mogućnost da osoba koja se vakciniše izabere vrstu vakcine koja će biti primljena kao buster doza.

Ukoliko se Gam-KOVID-Vak vakcina primenjuje kao buster doza, u tom slučaju daje se prva komponenta navedene vakcine", navode iz ZC Vranje.

Najnovije vesti