Uskoro početak radova na sanaciji krova Haremluka

Zamenica gradonačelnika Vranja Zorica Jović izjavila je da bi uskoro trebalo da počne rekonstrukcija zgrade Haremluka, jedne od dve građevine u sklopu Pašinih konaka u Vranju.

Ona je gostujući u programu lokalne TV Vranjska plus kazala da je završena javna nabavku za rekonstrukcija krova na toj zgradi.

"Ugovor je potpisan, očekujemo da u najskorije vreme tamo krenu radovi.

Tokom ove godine trebalo bi da bude završen projekat postavke, imajući u vidu da je zgrada Haremluka data na upravljanje Gradu Vranju, odnosno Narodnom muzeju, a da je islov Republičke direkcije za imovinu bio da se zgrada Haremluka ubuduće može koristiti isključivo za kulturne potrebe", rekla je Jović.

Podsećanja radi, pravo o prenosu nepokretnosti bez naknade u svojinu grada Vranja lokalna samouoprava preuzela je i formalno nad zgradom Haremluka u decembru 2019. godine, kada je gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković potpisao ugovor sa ovlašćenim predstavnicima Republičke Direkcije za imovinu.

Grad Vranje se prethodno, na osnovu odluke Gradskog veća i incijative gradonačelnika, obratio Direkciji dopisom radi prenosa bez naknade, u svojinu grada, nepokretnosti koju čini zgrada Haremluka, a radi korišćenja objekta u cilju promocije kulture.

Potpisivanjem ugovora Grad Vranje je i formalno postao vlasnik zgrade Haremluka površine 311 kvadrata i zemljišta ukupne površine 719 metara kvadratnih.

Zgrada Haremluka, u kojoj je od 1994. godine sa kraćim prekidima funkcionisao restoran, najpre u vlasništvu Simpa, a potom kraće vreme privatnika, postaće, postao je tada celina Narodnog muzeja u Vranju.

Haremluk je pre 250 godina izgradio Rauf beg Džinoli.

U zgradi su do 1878. i oslobođenja grada od Turaka živele pašine žene.

Prvi konzervatorsko-restauratorski radovi izvedeni su 1955. godine, a 1994. godine završeno je renoviranje objekta u poslovni klub Simpa.

Objekat je još jednom renoviran 2017. godine kada su ga preuzeli privatnici, ali je 2018. opet zatvoren i prepušten propadanju.

Pri kraju rekonstrukcija Selamluka

Radovi na rekonstrukciji zgrade Selamluka (u kojoj je smešten Narodni muzej) su pri kraju. Zamenica gradonačelnika navela je da su završeni građevinski radovi, kao i postavka. U narednom periodu "biće poznat termin otvaranja". U ovoj zgradi biće izložena stalna postavka sa eksponatima iz etnološke zbirke iz perioda od 18. veka do današnjih dana. Grad je obezbedio sredstva za otkup dodatnih eksponata. Projekat rekonstrukcije Narodnog muzeja u Vranju podržalo je Ministarstvo kulture i informisanja Vlade Republike Srbije.

Pašin konak zdanje je koje je pred kraj 18. veka sagradio poslednji turski beg u Vranju Raif-beg Džinić. Sastoji se od Selamluka (zgrade u kojoj se danas nalazi Narodni muzej) u kome je nekada živeo muški deo porodice i koja je okrenuta prema ulici, i Haremluka, zgrade iste veličine u kojoj je bio smešten ženski deo porodice, okrenute prema zajedničkom dvorištu. Zgrade su otkupljene od pašinih potomaka i vlasništvo su grada Vranja, a u njima je krajem 19. i početkom 20. veka bila smeštena vranjska gimnazija. Od 1960. godine u zgradi Selamluka smešten je Narodni muzej grada Vranja.

Najnovije vesti