Uručene nagrade laureatima 42. Borinih pozorišnih dana FOTO/VIDEO

Uručenjem nagrada Borisav Stanković i predstavom Crna ovca kraljevačkog teatra u čast nagrađenih, u petak uveče završeni su 42. Borini pozorišni dani u Vranju.

Nagrada Borisav Stanković za najbolju predstavu u celini uručena je predstavniku ansambla Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu za ostvarenje Ko je ubio Dženis Džoplin, koje je po tekstu Tijane Grumić režirala Sonja Petrović.

Predsednica žirija, makedonska rediteljka Nataša Poplavska, rekla je obrazlažući odluku da je energija koja je zračila s bine tokom ove predstave plemenito delovala na publiku.

"Predstava Ko je ubio Dženis Džoplin pleni uzvišenom glumom i preciznim rediteljskim rešenjima koji izazivaju divljenje", rekla je Poplavska.

Ravnopravno su za najbolju žensku ulogu nagrađene Bojana Milanović i Sonja Isailović za ulogu Dženis Džoplin.

"Emocionalna stanja, nežnost, strast i izvanredno pevanje otkrili su nam Bojanu Milanović kao briljantnu glumicu koja besprekorno kreira kompleksan lik i dočarava tragičnu subinu ne samo Dženis Džoplin, nego i cele generacije dece cveća.

Sonju Isailović je, pak, važno gledati i kad nije u prvom planu.

Njeni pokreti, mimika, stav u svakom su trenutku ta ista uloga, a kad peva kao da napada mikrofon, sa strašću da kao Dženis bude u kontaktu sa umetnosti", rekla je u obrazloženju Poplavska.

Obe nagrade, u odsustvu Bojane, primila je glumica Sonja Isailović.

Ngrada za najboljeg glumca festivala uručena je Dimitriju Diniću (Pile kopile u predstavi Kus Petlić) iz Narodnog pozorišta u Subotici.

Poplavska je obrazlažući odluku kazala da je Dinić veoma uverljivo kreirao lik Pileta i uspeo da publiku uvuče u priču malog čoveka koji pokušava da se snađe u ovim mutnim vremenima.

"Dinić je dao posebnu toplinu i životnu radost liku Pileta i uspeo da ostvari bliskost sa publikom", rekla je Poplavska

Maji Pelević, autorki teksta Poslednje devojčice, uručena je ovogodišnja nagrada za dramatizaciju istoimenog ostvarenja u režiji Kokana Mladenovića i izvođenju Pozorišta Deže Kostolanji u Subotici.

"Pelevićeva je savremenim jezikom i prepoznatljivim stilom uspela da ponudi publici jednu novu pozorišnu formu, u kojoj pored teksta glavnu ulogu igra i muzika.

Dramaturgija predstave tražila je kontinuirano pevanje čime je Pelevićeva uspela da tešku temu, koja korespondira sa sloganom festivala Kuda plovi ovaj svet, zajedno sa rediteljem sprovede u formu savremene pop opere i duboko je ureže u glave publike i posle završetka predstave", obrazložila je odluku žirija njegova predsednica.

Žiri 42. Borinih pozorišnih dana, u sastavu Nataša Poplavska, rediteljka iz Skoplja, Biljana Keskenović, glumica iz Sombora i Borivoj Redaković, pisac iz Zagreba, sve odluke je doneo jednoglasno.

Nagrada Radoslav Radivojević za najbolju predstavu po mišljenju publike takođe je otišla ostvarenju Ko je ubio Dženis Džoplin (prosečna ocena 4,92).

Nagradu laureatima uručili su gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković i direktor vranjskog pozorišta Nenad Jović.

Najnovije vesti