Urednik Vranje News-a među laureatima nagrade Slađana Veljković

Urednik Vranje News-a Dejan Dimić dobitnik je novinarske nagrade "Slađana Veljković" u kategoriji "najbolji uređivački rad", novinarka RTS-a Jelena Marinović za najbolju reportažu, a novinar Radoman Irić za novinarski poduhvat, saopštio je Centar za medijsku transparentnost i društvenu odgovornost (CMTDO) u Vranju, organizator konkursa za dodelu ove nagrade.

Stručni žiri za dodelu novinarske nagrade „Slađana Veljković“ u sastavu Momčilo Popović, šef deska Večernjih Novosti, Bratislav Ilić, novinar TV Prva i B92, i Gordana Bjeletić, glavna i odgovorna urednica Južnih vesti, doneo je odluku da u kategoriji za "najbolju kovid reportažu" nagradi Jelenu Ćosin, novinarku Večernjih novosti.

Za ove četiri kategorije u konkurenciji je bilo 86 novinarskih uradaka.

Osim urednika našeg portala koji je nagrađen za celokupan uređivački rad, Jelena Marinović dobila je nagradu za reportažu „Pristojan krov nad glavom, pre zime imperativ za malu Nađu", a Radomanu Iriću za tekstove humanitarnog karaktera, objavljene u dnevnim listu Blic, zahvaljujući kojima je izgrađeno nekoliko kuća u Pčinjskom okrugu.

Jelena Ćosin iz Novosti nagrađna je za reportažu pod nazivom „Obolela od korone, majka joj umrla, izbačena iz stana“.

OBRAZLOŽENJE

- Nije lako biti urednik u velikom mediju a zamislite kako je tek na lokalu. Zato izuzetna nagrada za uređivači rad u lokalnom mediju, jednoglasno pripada uredniku portala Vranje News Dejanu Dimiću. Ekipa ovog portala je uvek na pravom mestu u pravo vreme i vrlo, profesionalno izveštava o svim događajima na jugu Srbije.

- Prvo mesto za reportažu "Pristojan krov nad glavom", novinarke RTS-a Jelene Marinović.
Reportaža je prenela da radost u životu nisu imati zlato, kule i gradove, već samo malo hleba i masti. Mala Nađa je to imala pre nego što je priča objavljena,a onda zahvaljujući dobrim ljudima sve se promenilo.

- Nagrada za novinarski poduhvat pripala je Radomanu Iriću, novinaru koji je uspeo tekstovima u Blicu, da animira donatore i pomogne onima koji su zbog rata ostali bez kuće.

- Živimo u vreme korone i zato je važno da novinari koji su na prvim linijama kao i zdravstveni radnici , budu odgovorni, profesionalni ali pre svega i ljudi. Sve je to uspela u priči“ Obolela od korone, majka joj umrla, izbačena iz stana“, novinarka Jelena Ćosin. Jelena je na izuzetan način prenela, patnje, borbu, nepravdu i neljudskost u ovoj priči. Zato i prva nagrada.

PROFIL

Slađana Veljković preminula je 8. jula 2011. godine. Svoju novinarsku karijeru započela je i izgradila u novinama Vranjskim, gde je bila dugogodišnja urednica. Poslednje tri godine života radila je u Večernjim novostima i u prepoznatljivom stilu izveštavala o svim događajima sa juga Srbije.

Novinarka Slađana Veljković, čije ime nosi ova nagrada, prerano je preminula 8. jula 2011. godine.

- Prerano nas je napustila, ali njene priče, njen osmeh i smisao za humor žive i danas.

Bila nam je ideja da se na dan njene smrti okupljamo svake godine i nagrađujemo one koji zavređuju da se nazovu njenim sledbenicima, na žalost ove godine nismo u mogućnosti da to uradimo na dan njene smrti.

Kada govorimo o dobitnicima, govorimo i njoj – rekla je Jelena Stojković, predsednica udruženja CMTDO, koje je ustanovilo i dodeljuje ovu novinarsku nagradu.

Ona se zahvalila i žiriju koji je ove godine odlučivao po sistemu bodovanja.

- Svako od njih je ocenjivao reportaže i krajnji zbir je dao imena dobitnika.

Zahvaljujem se i sponzoru, kompaniji „Alfa plam“, kao i svima onima koji pomažu da ova nagrada postane prestižno novinarsko priznanje.

Da smo na dobrom putu i da radimo pravu stvar u ime naše Slađe govori i broj reportaža pristiglih na konkurs koji je tri puta veći nego prošle godine – dodaje Stojković.

Dobitnicima će zbog, vanredne situacije koja je uvedena zbog epidemije, novčane nagrade i statue biti uručene čim se za to steknu uslovi.

Ovogodišnji sponzor nagrade je kompanija „Alfa plam“ Vranje.

Slađana živi u vašim pričama

- Draga i uvažena Slađana, znam da zajedno sa anđelima sve ovo posmatraš i vidiš da si u svakoj priči onih koji žele nagradu. Dobro je, ma šta dobro, genijalno je kako si nam objasnila šta je novinarastvo. „Tri sestre iz blatnjare“ , „ Zajedno u ratu i miru“, „Noć na krovu“, „ Treba im pomoć a ne pesma“ i naravo „ Čudesni melemi sa Čemernika“ , su tvoje priče koje su postale lek i terapija za odlično novinarstvo.
Izvini, nisam pomenuo ni milioniti deo onoga što si napisala ali koliko imaš fanova, sad u XXI veku, tvoje Večernje novosti bi morale da štampaju posebno dnevno izdanje sa njihovim pričama i reportažama o malim , velikim ljudima.
Znaš, strašno je teško biti u žiriju za bilo koju nagradu, a tek za onu koja ne sme da izneveri tebe, tvoju porodicu, sve one kojima si pomogla, sve one koji te i dan, danas vole. Iskreno ovako je bilo… Čitaš, gledaš, pa ponovo gledaš i čitaš više ćutiš, pokušavaš da hodaš,a kao da imaš džak cementa na leđima. Onda malo budeš što pametniji, objektivniji, dobro,jednostavno da budeš čovek ali se i pitaš , šta bi sad rekla Slađana? Svi koji ste konkurisali za nas ste pobednici! Nije fraza. Za dobru priču treba vreme, a mi vreme trošimo jureći neke likove i događaje, na koje bi se Slađana samo blago nasmejala. Realno, moramo i to da radimo, jer takvi ljudi i događaji imaju svoju publiku a to donosi čitaoce, gledaoce i onda kao zaradu.

E, zato je važnije ovo što smo ocenjivali jer to su prave priče, to su naše muke i radosti, naše patnje i ljubavi , naše suze i osmesi, naše kajanje i uvažavanje.

Bratislav Ilić, član žirija

VELIKO PRIZNANJE ZA VRANJE NEWS

Naš urednik Dejan Dimić dvadeset sedmu godinu je u novinarstvu. Ranije je još radio za Novine Vranjske (2002–2017), ali i za RTS (1994-1998), OK Radio (1995-1996 i 2016-2017), kao zamenik odg. urednika za Novinsku agenciju Vranje Press (2002-2003). Bio je dopisnik više prestoničkih medija. Objavljivao je za CINS, BIRN, Danas, Vreme, Lokal Press, RTS, Radio Beograd i druge prestoničke pisane i elektronske medije. Pre gašenja nedeljnika Vranjske bio je urednik internet portala tih novina i zamenik urednika štampanog izdanja. Početkom 2018, pokrenuo je informativni portal Vranje News čiji je odgovorni urednik. Dobitnik je dve nagrade za istraživačko novinarstvo u kategoriji štampanih medija 2009. i 2010. godine koju dodeljuju NUNS i Ambasada SAD (još jednom je nominovan za istu nagradu 2013), te nagrade Stalne konferencije gradova i opština (SKGO) za najbolji istraživački tekst objavljen u lokalnim medijima. Ovo mu je četvrto novinarsko priznanje, a prvo i veoma značajno za redakciju Vranje News-a.

Najnovije vesti