Ulična akcija u Vranju povodom Međunarodnog dana devojčica

SOS Kutak za devojke - program Odbora za ljudska prava Vranje u nedelju 11. oktobra organizovaće u centru Vranja akciju pod nazivom "Spusti prst ako..." povodom Međunarodnog dana devojčica.

Aktivistkinje SOS Kutka za devojke Vranje će sa prolaznicima igrati igricu "Spusti prst ako..." čiji je cilj informisanje građanstva, posebno mlađe muške populacije "kako bi uvideli da neke stvari koje su njima uobičajene devojkama nisu".

- Tako, na primer, jedno pitanje biće "Spusti prst ako te je strah da šetaš sam/a noću", iskustvo nas navodi da se većina devojaka plaši ovakve šetnje, ali ne i dečaci.

Cilj nam je da ukažemo na rodnu ne(ravnopravnost) u našem društvu i da se za poboljšanje položaja devojčica u društvu borimo svi.

Rodna ravnopravnost nije samo apstraktni pojam koji se uređuje zakonima, već je uređujemo mi svakoga dana našim postupcima - poručuju iz SOS Kutka.

Akcija u Vranju podržana je od Fondacije Ana i Vlade Divac.

Podsećanja radi, Odbor za ljudska prava Vranje dobitnik je svetske "With and For Girls" nagrade kao najbolji program na svetu koji radi sa devojkama i za devojke.

Program realizuje tim od oko 30 vršnjačkih edukatorki i volonterki s ciljem smanjenja rodnozasnovanog nasilja i edukacije devojaka uzrasta 13 do 18 godina o tome šta je partnersko i porodično nasilje, kako ga prepoznati, gde i kome prijaviti, kako se zaštiti.

Preko 3.000 devojaka u prethodne četiri godine sa juga Srbije, iz Pčinjskog okruga, informisane su i stekle su veštine prepoznavanja i zaštite od partnersko-porodičnog nasilja.

Odbor za ljudska prava Vranje je najstarija organizacija NVO sektora na jugu Srbije sa 22 godine iskustva u radu na polju zaštite ljudskih prava.

Pored Programa za devojke, koji je krunisan svetskom nagradom With and For Girls, u kontinuitetu 18 godina grupa žena realizuje Program za žene - SOS telefon za žene sa iskustvom porodično-partnerskog nasilja.

To je jedina licencirana SOS usluga za žene na ovom području.

Radi 24/7 i poziv na broj 0800 001 017 je besplatan.

Nedeljna akcija biće organizovana od 18 časova na šetalištu u centru Vranja.

ČETVRTINA DEVOJČICA FIZIČKI ZLOSTAVLJANE

Ujedinjene Nacije su 19. decembra 2011. godine usvojile Rezoluciju 66/170 kojom je ustanovljeno da je 11. oktobar Međunarodni dan devojčica, kako bi se uvažavala prava devojčica i specifični izazovi sa kojima se devojčice širom sveta suočavaju. Devojčice se suočavaju sa mnogim nejednakostima širom sveta. Mnogi globalni razvojni planovi ne uključuju ili nisu uzete u obzir devojke, a mnoga pitanja i problemi sa kojima se suočavaju postaju "nevidljivi". Više od 62 miliona devojčica širom sveta nema pristup obrazovanju, globalno, svake godine 12 miliona devojčica i devojaka stupa u brak pre 18. godine, mnoge devojke su izložene seksualnom nasilju, a počinioci često nisu kažnjeni. Istraživanja na svetskom nivou pokazuju i da je četvrtina devojčica žrtva nekog oblika fizičkog zlostavljanja, oko 70 miliona, prijavljuje zlostavljanje u uzrastu već od 15 godina.

Najnovije vesti