Uhvaćena još jedna zmija, do sada najveći primerak smuka u Vranju (FOTO, VIDEO)

Zmija dužine preko dva metra, koja se zavukla u amortizer jednog automobila u Vranju, uhvaćena je uz asistenciju stručnog lica iz Udruženja za zaštitu gmizavaca i životne sredine „Poskok“ iz Vladičinog Hana, potvrđeno je portalu Vranje News u Komunalnoj policiji.

Vlasnik automobila je S.S, carinik iz Leskovca koji radi na graničnom prelazu Preševo, a zmiju je primetio na benzinskoj pumpi u Vranju, kada je stao da natoči gorivo.

Načelnik vranjske Komunalne policije Ivica Tašković, objasnio je za Vranje News da se smuk uvukao u amortizer automobila kod zadnjeg dela točka i zbog nepristupačnosti mesta, moralo je da se interveniše u obližnjem auto-servisu.

- Jedan od radnika na pumpi je primetio zmiju.

Došli smo odmah nakon poziva, ali se akcija hvatanja smuka završila u auto-servisu, jer smo morali da demontiramo zadnju desnu gumu automobila, da bi se moglo doći do zmije – kazao je Tašković.

Ovo je, kako je rekao za naš portal, najveći zabeležen primerak smuka u dosadašnjim akcijama.

- Često smo na terenu sa Vladicom Stojkovićem iz „Poskoka“, jer je u toku najezda gmizavaca. To se i očekuje sa porastom temperature.

Apelujemo na građane da, kada primete zmiju, odmah obaveste Komunalnu policiju i da ne paniče, već samo da ostanu na bezbednoj udaljenosti i posmatraju to mesto – napominje Tašković.

Smuk je bezbedno „upakovan“ u specijalan sud, da bi kasnije bio pušten u neko prirodno stanište van naseljenih mesta, dodao je Tašković.

Smuk, Eskulapova zmija, belica, je neotrovna zmija iz istoimene familije Colubridae. Telo smuka je vitko i dugo, glava je uska, a zenice su okrugle. Zmija je najčešće dužine od 140 do 180 cm, mada postoje i jedinke od preko 200 cm (225 cm). Mužjaci su nešto duži od ženki. Smuk je rasprostranjen u južnoj i srednjoj Evropi, i u Maloj Aziji. Na zapadu Evrope ima ga do severne Francuske i Španije, na severu do Nemačke i Poljske. Smuk naseljava svetle belogorične šume, ali preferira suvlja staništa, kao što su stene, gomile kamenja ili ruševine. Naseljava i livade sa grmljem i viokom travom. Smuk je dobar penjač i može se često videti kako se penje po drveću, a pliva samo ako mora. Leti se sunča, ali izbegava velike temperature. Većinom se u septembru krije zbog zimskog mirovanja. Ima blagu narav, ali često ujeda kad se oseti ugroženim, pri čemu ispušta sadržaj kloakalne žlijezde. Mlade jedinke se hrane gušterima, dok se odrasli najviše hrane miševima i drugim sitnim glodarima koje po letnjim vrućinama love svaki treći dan. Povremeno se hrane i krticama, žabama, mladim pticama, voluharicama a nekad i vevericama. Plen ubija stezanjem, a guta ga od glave.

Najnovije vesti