U Gimnaziji obeležen Svetski dan dijabetesa

Obeležavajući 14. novembar, Svetski dan borbe protiv dijabetesa, Udruženje roditelja dece sa dijabetesom Ebers Vranje, organizovalo je akciju preventivnog merenja šećera u krvi u Gimnaziji Bora Stanković.

Cilj akcije je, prema rečima predsednice udruženja Jelene Milošević Jovančev, skretanje pažnje na problem dijabetesa, kao i podizanje svesti građana o šećernoj bolesti.

- Kao udruženje postojimo skoro dve godine i pridružujemo se akciji i ovog novembra.

S obzirom na to da je slogan ovogodišnje kampanje „Porodica i dijabetes“ i da će naši mali članovi biti gimnazijalci, odlučili smo da akciju merenja šećera u krvi sprovedemo u toj školi, među punoletnim učenicima, profesorima i ostalim zaposlenima – kaže za Vranje News Milošević Jovančev.

Normalne vredosti šećera u krvi su od 4,1 do 6.

- Cilj kampanje je unapređenje mera prevencije za pojavu dijabatesa, adekvatnu pristupačnost i jednaku dostupnost lekova, medicinske tehnologije, samokontrole dijabetesa i pristup informacijama potrebnim za postizanje optimalnog ishoda lečenja i smanjenja posledica – istakla je Milošević Jovančev za Vranje News.

Udruženje Ebers Vranje osnovano je u februaru 2017. godine, a za cilj ima edukovanje roditelja i dece o šećernoj bolesti.

Najnovije vesti