Edukativni kamp: Osamostaljenje dece za život sa dijabetesom

Udruženje roditelja dece sa dijabetesom EBERS, uključilo se u organizaciju letnjeg kampa za decu, koji je održan od 15. do 22. jula u hotelu “Junior” u turističkom centru Brzeće na Kopaoniku.

Na kampu pod sloganom “Pametnije i samostalnije kontrolišemo dijabetes Brzeće 2018” bilo je dvadesest petoro dece sa juga Srbije, a četvoro njih su iz Vranja.

Predsednica udruženja EBERS Vranje Jelena Milošević Jovančev, kaže za Vranje News da je cilj kampa osamostaljivanje dece za život sa dijebetesom.

- Učesnici kampa slušali su predavanja o dijabetesu, uživali u dugim šetnjama, fizičkim aktivnostima, kao i večernjim druženjima u diskoteci.

Naši gosti bili su prof. dr Saša Živić, predstavnici ADOCA, EPSILONA Milica Niketić i Dijabetološkog saveza Srbije – kaže za Vranje News Milošević Jovančev.

Veliku podršku deci na ovom kampu, kako kaže, pružili su paraolimpijci Miloš Zarić i Draženko Mitrović, koji su se družili sa decom, pričali o svojoj borbi i uspesima i dozvolili da ostali budu deo njihovih treninga.

- Nakon podele sertifikata učesnicima kampa, tim koji je brinuo o deci, a koga su činili, zajedno sa mnom, dr Sandra Stanković, medicinske sestre Vesna, Jelena Milosavljević i Akeksandra Dimitrijević i volonteri Snežana Cvetković, Teodora Pučko, Lucija Jakšić, Nikola Mitić i Boban Milosavljević, zaista ima razloga da bude ponosan na to što su učinili sve da deca steknu znanja o dijabetesu i osamostale se da funkcionušu samostalno, ali i da svoje znanje prenesu drugima – ističe Milošević Jovančev.

Ovom prilikom, dodaje, zahvaljuje se ljudima koji su pomogli da i deca iz Vranja budu deo ovako dobre organizacije, članovima Rotary cluba Vranje, Tomi Dimitrijeviću, Nadici Pešić, Nataši Mihajlović, Siberian Health Medesa-Niš Jeleni Nikolić Ross i Saši Stojanoviću.

- Bez njih ne bismo uspeli, a nama ostaje samo da se potrudimo da naredni kamp bude još bolji – zaključuje Milošević Jovančev.

Kao roditelj deteta sa dijabetesom, ističe, zna koliko pomaže ovakav kamp.

- Svako može da se obrati za bilo kakvu informaciju putem mejl adrese [email protected], fejsbuk stranice i grupe Ebers Asocijacija za osobe sa dijabetesom, a moj kontakt telefon je 065/24-28-723.

Važno je kada znate da u vašem gradu postoji još neko sa istim problemom kome možete da se obratite za savet, pomoć, razgovor – ističe Milošević Jovančev.

Letnji kamp je organizovala „EBERS Asocijacija za zdravlje osoba sa dijabetesom“ iz Niša.

Udruženje EBERS Vranje osnovano je u februaru 2017. godine, a za cilj ima edukovanje roditelja i dece o šećernoj bolesti.

Najnovije vesti