U dvorištu kuće u Vranju pronađena retka vrsta zmije

U dvorištu porodične kuće Slavoljuba Mladenovića, u Ulici Tome Mladenovića u Vranju, pronađena je i uhvaćena "smukulja", vrlo retka vrsta zmije, dužine oko 60 santimetara, potvrdio je za Vranje News načelnik Komunalne policije Ivica Tašković.

- Pozvan je Vladica Stanković iz Udruženja "Poskok" iz Vladičinog Hana.

On je, u saradnji sa pripadnicima komunalne policije, uhvatio zmiju koja se zavukla u pukotinu ispod stepeništa na ulazu u kuću.

- Reč je o vrlo retkoj vrsti zmije, nije nam uopšte jasno kako je zalutala u grad - kaže Tašković za Vranje News.

Smukulja ili lažna šarka (lat. Coronella austriaca) je vrsta neotrovne zmije koja živi u mnogim delovima Evrope. Odrasle jedinke su dugačke oko 70 cm, obično su smeđe boje sa dva reda tamnih pruga koje se spajaju na glavi. Živi na grmovitim, stenovitim padinama, obroncima klisura. Najčešće živi u suvim staništima. Hrani se većim insektima, miševima, gušterima, jajima ptica i gmizavaca i malim zmijama. Lovi tako što prati miris plena do njegovog skrovišta, a zatim ga hvata. Aktivna je danju, mada i noću, ako je dnevna temperatura prevelika. Relativno je spora i flegmatična, ali ako je napadnuta uzvraća napad (ponaša se kao otrovnica: vrat joj je u obliku slova S, ispušta zvuk sličan zvuku poskoka) ili se pravi mrtva tako što se ne mrda, izvrne glavu i ispušta karakterističan miris-miris truleži (sličan odbrambeni mehanizam koristi i belouška). Zubi joj nisu otrovni, ali u ždrelu ima zub sa parališućim otrovom koji uhvaćenu žrtvu u potpunosti umrtvi. (Wikipedia)

Najnovije vesti