U Beogradu otvorene dve izložbe o duhovnom i kulturnom blagu Manastira Prohor Pčinjski

Vranje/Beograd - Povodom devet i po vekova od osnivanja Manastira Prohor Pčinjski i stogodišnjice upokojenja Kralja Petra I Karađorđevića, u kući Kralja Petra u Beogradu otvorene su izložbe Duhovno i kulturno blago Manastira Prepodobnog Prohora Pčinjskog i Manastiri da su svetlost svetu Istorijskog arhiva 31. januar u Vranju.

Otvaranjem ovih izložbi počela je manifestacija koje će trajati do petka 13. maja.

Iz Zavičajnog udruženja Vranjanaca Žuto cveće u Beogradu, jednog od organizatora manifestacije, posetiocima se pored svakodnevne mogućnosti obilaska izložbe posebno preporučuju drugi programi i prateći sadržaji.

U ponedeljak 9. maja od 17 časova biće održana degustacija srpskih vina i rakija, a u utorak 10. maja u 19 časova biće priređena promocija izdanja Pravoslavne Eparhije vranjske povodom 950 godina od osnivanja i 700 godina obnove manastira Prepodobnog Prohora Pčinjskog, kao i promocija knjige Manastir Sveti Prohor Pčinjski - Analitički inventar autora Miroljuba Miše Stojčića, arhivskog savetnika.

U sredu 11. maja za 19 časova zakazana je promocija monografije Kulturno privredno udruženje Vranjanaca u Beogradu 1921-1941, a u
četvrtak 12. maja od 19 časova promocija monografije Znamenite ličnosti vranjske gimnazije.

U petak 13. maja u 19 časova biće održani kulturno umetnički program i ceremonija zatvaranje izložbe.

Organizatori manifestacije su Pravoslavna Eparhija vranjska, Zavičajno udruženje Vranjanaca u Beogradu Žuto cveće, Istorijski arhiv 31. januar Vranje, Narodni muzej Vranje, Opština Savski venac i Kuća Kralja Petra I u Beogradu.

Najnovije vesti