Tužilaštvo u Vranju predložilo zabranu prikazivanja albanskih filmova

Više javno tužilaštvo (VJT) u Vranju predložilo je Višem sudu da zabrani prikazivanje kratkometražnih filmova Nevernik i Tišina ubija, producenta Ganija Veselija iz Preševa, naveli su iz VJT, pišu Bujanovačke.

Kako navode iz tužilaštva, predlog da se filmovi zabrane usledio je nakon što su ljudi iz Filmskog centra Srbije obavili stručni nadzor nad spornim filmovima.

“U mišljenju stručne komisije je navedeno da film Nevernik ne treba prikazivati i javno eksploatisati na teritoriji Republike Srbije, jer film jednostrano i jednodimenzionalno otvara i tretira bolne teme iz novije istorije, s ciljem da isprovocira međunacionalno nepoverenje i netrpeljivost u mešovitoj sredini i može da dovede do uznemirenja javnosti.

Kada je reč o filmu Tišina ubija, komisija smatra da se sa najavne i odjavne špice filmova moraju ukloniti obeležja nepriznate tkz. Republike Kosovo, kao i da film mora da sadrži istaknutu klasifikaciju za uzrast +16.

Nakon uklanjanja navedenih propusta, biće dozvoljeno javno prikazivanje ovog filma", navode iz VJT.

S obzirom na to da je reč o hitnom postupku, u Višem sudu u Vranju zakazali su glavni pretres za četvrtak 20. jul.

Novac za produkciju filmova Gani Veseli dobio na konkursu Nacionalnog saveta Albanaca, putem kojeg je za razne projekte raspodeljeno 1,2 miliona evra od kosovske vlade.

Prikazivanje filmova bilo je zakazano za 10. jun u bujanovačkom Domu kulture.

Projekcija je odložena nakon prijave nepoznate osobe, posle čega su producent Veseli i direktor Doma kulture Jetmir Ismaili pozvani u policiju radi prikupljanja obaveštenja.

Komentari

Шта сте очекивали?Мед и млеко и цвеће од њих.За све су Срби криви , закони и наша прећутно понашање.То што смо посејали сада ћемо жети.

Sada prvi put čujemo da je moguće sudski zabraniti prikazivanje filmova! Tako nešto nije se dešavalo ni u vreme Titovog režima

Mozda sad prvi put citaŠ! Mi koji smo bili van znamo da postoji filmska nacionalna akademija koja odbrava ili ne odobrava neke filmove u odredjenoj zemlji. Idi probaj u Turskoj da pustis film o genocidu nad Jermenima!

Najnovije vesti