Direktor Doma kulture u Bujanovcu priveden zbog filmova

Vranje - Direktor Doma kulture u Bujanovcu Jetmir Ismaili priveden je u policiju, navodno zbog filmova čije je prikazivanje bilo planirano u bujanovačkom Domu kulture.

Ismaili je za Bujanovačke potvrdio da je bio priveden, ali nije želeo da priča o razlozima, rekavši da će se javnosti i novinarima obratiti na konferenciji za medije.

Pored Ismailija, policija je privela Ganija Veselija iz Preševa, čiji su filmovi „Ćutanje ubija“ i „Neverni“ trebalo da budu prikazani u Domu kulture.

Veseli je takođe potvrdio privođenje u objavi na Fejsbuku u petak kasno uveče, kada su pušteni kući.

Naveo je i da je prikazivanje filmova odloženo na neodređeno vreme.

Novac za produkciju filmova Veseli je dobio na konkursu Nacionalnog saveta Albanaca putem kojeg je za razne projekte raspodeljeno 1,2 miliona evra od kosovske vlade.

Direktor Doma kulture Ismaili je član Pokreta za demokratski progres (PDP) Šćiprima Muslijua.

Šroj javnosti je postao poznat nakon što je zabranio prikazivanje srpsko-ruskog filma „Balkanska međa“ u Domu kulture u Bujanovcu.

Tužilaštvo: Nije bilo hapšenja

Iz Višeg javnog tužilaštva (VJT) u Vranju demantovano je navodno "hapšenje ili zadržavanje" direktora bujanovačkog Doma kulture Jetmira Ismailija i Ganija Veselija, producenta filmova koji su u subotu trebalo da budu prikazani u Bujanovcu.

"Nisu tačne informacije da je bilo ko uhapšen ili zadržan, pa ni imenovani direktor doma kulture u Bujanovcu. Policiji i tužilaštvu je prijavljeno da je u toj ustanovi planirano javno prikazivanje kratkometražnih filmova za dan 10. jun u 19 časova, za koje postoji osnova sumnje da se u njima zagovara, podstiče diskriminacija, mržnja zbog pripadanja odnosno nepripadanja nekoj rasi, veri, etničkoj grupi. Obzirom da bi eventualno takav sadržaj filma mogao da izazove i raspiruje nacionalnu, rasnu i versku mržnju među stanovnicima opštine Bujanovac, u pravcu utvrđivanja postojanja krivičnog dela izazivanje nacionale, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti, obavljene su provere prikupljanjem obaveštenja od građana, a pre svega od direktora ustanove u kojoj je bilo zakazano javno prikazivanje. Nakon prikupljanja obaveštenja od direktora Ismailji Jetmira i Veseli Ganija, producenta filmova dana 9. juna, oni su istog dana napustili prostorije Policijske stanice u Bujanovcu, bez primene bilo kakve mere. Podsećamo i na odredbu člana 28. Zakona o kinemomatografiji koja strogo zabranjuje stavljanje u promet i javno prikazivanje kinematografskog dela sa takvom sadržinom, kao i sa sadržinom koja može da naškodi moralnom, fizičkom i mentalnom razvoju maloletnog lica. Više javno tužilaštvo ima ovlašćenja za postupanje i po ovom zakonu, zbog ćega će zahtevati da nadležni organi obave inspekcijski nadzor u pogledu predmetnih kinematografskih dela", saopšteno je iz VJT.

Najnovije vesti

Foto Vranje News Danas su Cveti »

Danas se slave Cveti, dan kada je Isus Hristos jašući na magarcu ušao u Jerusalim.Narod je čuo da dolazi Spasitelj koji...