Trodnevni seminar BSC-a za mlade Albance, Bugare i Srbe

Bugarsko–srpski centar (BSC) realizovaće projekat sa temom "Mladi u savremenom društvu", koji će finansijski podržati Ministarstvo spoljnih poslova Bugarske u okviru programa "Bugarske pomoći za razvoj".

U okviru projekta u martu 2020. godine biće održan istoimeni trodnevni seminar za mlade u Vranju, za koji je poziv upućen svim pripadnicima srpske, bugarske i albanske nacionalnosti uzrasta od 15 do 30 godina.

Teme o kojima će se na seminaru razgovarati vezane su za obrazovanje mladih, multikulturalizam, integraciju i etničku toleranciju, evropske integracije, životne stilove mladih, uticaj medija na njih, društveni aktivizam, omladinsko preduzetništvo i slično.

- Svaka od tema biće potkrepljena zanimljivim radionicama koje će podstaći učesnike da aktivno učestvuju u obradi navedenih tema.

Ciljevi seminara su isticanje uloge i značaja mladih u društvu, podsticaj njihovom većem učešću u donošenju odluka usmerenih ka rešavanju problema iz oblasti omladinske politike, potenciranje značaja kvalitetnog obrazovanja i informisanosti mladih, otkrivanje različitih kultura i jezika, druženje i nova prijateljstva, razumevanje evrointegracionih procesa na Balkanu i podizanje procenta zaposlenosti mladih - izjavio je za Vranje News predsednik BSC-a u Vranju Darko Anačkov.

Na javni poziv mogu se prijaviti mladi uzrasta od 15 do 30 godina.

Jedan od uslova za učešće je napisan esej o temi "Uloga mladih u građenju evropske budućnosti Srbije" (do 1.000 karaktera u Word-u).

Kako najavljuju organizatori broj mesta biće ograničen.

- Za učešće na seminaru biće odabrana grupa od 15 mladih, po petoro učesnika srpske, bugarske i albanske nacionalnosti - precizirao je Anačkov za naš portal.

Detaljan plan i program seminara biće naknadno objavljeni.

Svi izabrani učesnici biće blagovremeno informisani o detaljima i biće im obezbeđen neophodan materijal za rad, hrana i smeštaj za vreme trajanja seminara.

KAKO SE PRIJAVITI

Prijava za seminar treba da sadrži sledeće informacije: ime i prezime učesnika, godine starosti, mesto stanovanja i napisan esej na zadatu temu. Prijava se šalje isključivo u PDF formatu na e-mail: [email protected] i to najkasnije do 13. januara 2020. godine. Prijave koje stignu nakon utvrđenog roka neće se uzimati u razmatranje. Do 31.januara komisija za izbor najboljih eseja objaviće rezultate i formirati grupu koja će učestvovati na seminaru. Najbolji esej biće nagrađen na kraju seminara. Za ovaj posao formirana je komisija u sastavu Darko Anačkov (koordinator i rukovodilac projekta), Bojana Stojnev (član tima za realizaciju projekta) i Marija Stojmenović (član tima za realizaciju projekta).

Najnovije vesti