Trinaesti jun novi datum za obeležavanje dva jubileja u Prohoru

Eparhijski savet Pravoslavne eparhije vranjske prihvatio je na sednici u Vranju predlog Eparhijskog upravnog odbora da se obeležavanje centralne proslave 950-godišnjice Manastira Prepodobnog Prohora Pčinjskog održi 13. juna 2021. godine, saopšteno je iz eparhije.

Ostalo je da se predloži program obeležavanja ovog jubileja i 700. godišnjice upokojenja Svetog kralja Milutina, za šta su zaduženi Programski savet i Izvršni odbor za obeležavanje ovih važnih datuma.

Proslava dva jubileja trebalo je prvobitno da se održi sredinom maja 2020. godine, a potom je odložena zbog pandemije koronavirusa za 6. septembar.

Međutim, u avgustu je došlo do novog odlaganja iz razloga sveukupne epidemiološke situacije u Srbiji.

Članovi Eparhijskog saveta doneli su ovog vikenda i Pravilnik za dodeljivanje ordenja Pravoslavne eparhije vranjske - "Prepodobnog Prohora Pčinjskog", "Prepodobnog Justina Vranjskog i Ćelijskog" i "Svetih Surduličkih mučenika", koji su ustrojeni od strane Pravoslavne eparhije vranjske i odobreni od Svetog arhijerejskog Sinoda SPC.

Sednicu u Eparhijskog saveta vodio je episkop vranjski Pahomije, a bila je prisutna natpolovična većina članova.

U izveštajnom periodu za 2020. godinu, konstatovano je, položen je kamen temeljac za izgradnju Hram Prepodobnog Prohora Pčinjskog u selu Zlatokop, kao i za hram Svetog kralja Milutina u selu Žitorađe.

Rečeno je i da su "redovno održavane druge aktivnosti oko manastira i crkava, shodno prilikama u kojima su se Crkva i narod našli u vreme pandemije virusa COVID-19".

- Građevinska delatnost odvijala se uglavnom uz pomoć Vlade Republike Srbije, Ministarstva pravde - Uprave za saradnju s crkvama i verskim zajednicama, a određena sredstva izdvojili su i Grad Vranje, kao i vernici kroz dobrovoljne priloge - navodi se u saopštenju.

USVOJENI ZAVRŠNI RAČUN I BUDŽET, CIFRE NEPOZNATE

Detalji o finansijskom poslovanju Eparhije vranjske u proteklom periodu, kao i plan budžeta za ovu godinu ostali su nedostupni javnosti. Eparhija nema praksu, a ni obavezu javnog saopštavanja detalja o svom finansijskom poslovanju. U izveštaju sa sednice Eparhijskog saveta kaže se samo da je to telo prihvatilo i ododbrilo završni račun za 2020. godinu i predlog budžeta za 2021. godinu.

Najnovije vesti