Tribina o posledicama NATO bombardovanja: Istina je ovde negde (FOTO, VIDEO)

Rođen sam u selu Buštranje kod Preševa, moja je majka preminula o kancera, moje je selo bombardovano osiromašenim uranijumom i snimio sam jedan dokumentarni film kako bi ljudima koji ne žive na ovoj teritoriji najlakše dočarao svu složenost i ozbiljnost problema, izjavio je advokat Zoran Aleksić, sada žitelj Niša, na tribini sa temom „Posledice NATO bombardovanja SR Jugoslavije 1999. godine“, koju je u utorak uveče organizovalo lokalno Udruženje uranijumskih žrtava „Pljačkovica 99“.

Na tribini je prikazan Aleksićev film "Uranijum 238 - moja priča", koja je imao svoje premijere i u Nemačkoj, Švajcarskoj, Švedskoj, na Malti, Japanu, zemljama u kojima je izazvao mnogo pažnje.

On govori o zagađenju Kosova i Metohije i juga Srbije na koje je, kako je rekao, sručeno 15 tona osiromašenog uranijuma.

- Želimo da ukažemo na teške posledice bombardovanja osiromašenim uranijumom, s ciljem iznošenja istine, kao i sa namerom da se to ponovo ne desi nekim drugim zemljama u budućnosti i da se zabrani kao oružje - rekao je Aleksić.

Član vranjskog Udruženja "Pljačkovica 99" Dragan Mihajlović podsetio je da je novoformirana komisija Vlade Srbije za ispitivanje posledica bombardovanja osiromašenim uranijumom na području Vranja već bila u našem gradu.

- Obišli su četiri lokacije, rezultate ćemo videti.

Mi smo naše Udruženje formirali sa misijom da građani ne zaborave ono što nam je učinio NATO 1999. godine.

To je zločin koji je učinjen ne samo prema Vranjancima, nego i prema celom Pčinjskom okrugu, Srbiji, Evropi, pa i prema čovečanstvu.

Podsetiću samo da je vreme poluraspada osiromašenog uranijuma 4,5 milijarde godina, što samo po sebi govori koliko će generacija i generacija biti ugroženo odlukom NATO-a da se koristi takva municija - rekao je Mihajlović, podsećajući da su najbolji dokaz u prilog ovim tvrdnjama tužbe protiv NATO-a italijanskih vojnika koji su boravili na Kosmetu, obolelih od kancera.

- Želimo da ljudima ovde ukažemo da postoji pravna mogućnost i da i oni mogu da posegnu za tužbama - kazao je Mihajlović.

Aleksandar Stanojević, penzionisani vranjski novinar koji živi u Nišu, u vreme bombardovanja dopisnik "Borbe" naglasio je da cela ova akcija neće imati smisla ako izostane podrška medija.

- Na prvom skupu letos u Nišu imali smo kineske, ruske, nemačke, švajcarske televizije.

To je vrlo važno.

Novinari mogu da utiču na stvaranje ambijenta koji bi omogućio da istina o ovome izađe na videlo - rekao je Stanojević.

Film "Uranijum 238 - moja priča" možete pogledati u nastavku.

Najnovije vesti