Komisija: Štetnost uranijuma nesumnjiva, utvrđuju se razmere

Krajem avgusta ili početkom septembra Komisija za istragu posledica NATO bombardovanja stići će u Vranje, gde će raditi na utvrđivanju činjenica o uticaju osiromašenog uranijuma na zdravlje građana i životnu okolinu, saopštio je predsednik komisije Darko Laketić, a prenosi Politika.

- Prvi preliminarni izveštaj biće gotov do kraja 2020. godine - izjavio je Laketić.

On je u intervjuu listu "Politika" rekao da su sve pripreme obavljene, kao i da je sve dogovoreno sa lokalnom samoupravom i zdravstvenim institucijama, ali da zbog godišnjih odmora terenski rad nije moguće početi ranije.

Prema njegovim rečima, od velike pomoći je i dokumentacija koju je dostavila italijanska parlamentarna komisija, koja se tim pitanjem bavila 13 godina i spremnost Italijana da na svaki način pomognu.

- Ukoliko uranijum nije štetan, zašto se toliko novca izdvaja za njegovo čuvanje i skladištenje, zašto se jednostavno ne izbaci u spoljnu sredinu?

Svaki građanin bi logično postavio isto pitanje, a italijanska vlada upozorila je na štetnost uranijuma koji je NATO koristio.

Štetnost je nesumnjiva, mi moramo da utvrdimo razmere štete koju smo pretrpeli - rekao je Laketić.

Kako je rekao on je sa predsednikom italijanske komisije Đan Pjero Skanom dogovorio zajednički nastup pred Evropom i svetom, kako bi se od njih tražila kompletna analiza životne sredine, a nakon toga i asanacija tamo gde se utvrdi da je potrebna, kao i da se traži pomoć od Evrope za lečenje obolelih.

- Dogovorili smo se i o neprestanoj komunikaciji naše komisije sa njihovim pravnim i tužilačkim timovima.

Njihova komisija je mogla da vrši tužilačku istragu, jer im poslovnik parlamenta to dozvoljava, mi nemamo tu mogućnost i ovo nam je veoma važno - rekao je Laketić.

Upitan da objasni kako će tražiti pomoć od EU, Laketić je kazao da će se to raditi zajedno sa izvršnom vlašću, sa Ministarstvom za zaštitu životne sredine, ali i uz pomoć italijanske Komisije.

On je najavio i da će svakih šest meseci informisati parlament o aktivnostima i rezultatima Komisije, ali i javnost.

Laketić je dodao da su prema statistici neka maligna oboljenja češća u našoj populaciji u odnosu na Evropu, kao i da je cilj utvrditi zašto građani Srbije oboljevaju češće nego Britanci ili Nemci i utvrditi uzroke toga kako bi moglo da se preventivno deluje.

Najnovije vesti