Tričković: Pet miliona za rekonstrukciju skupštinske sale VIDEO

Rekonstrukcija velike skupštinske sale Skupštine grada Vranja koštaće oko 5 miliona dinara, izjavio je u četvrtak predsednika gradskog parlamenta Dejan Triković.

On je, govoreći na konferenciji za medije u sedištu SNS-a u Vranju, precizirao da je idejno rešenje za ovaj poduhvat već urađeno, a da je izneta vrednost rekonstrukcionih radova "predračunska".

Predsednik parlamenta je takođe naglasio da se "još uvek ne zna kada bi radovi mogli da počnu".

- Ostalo je da obezbedimo novac, a po svemu sudeći rekonstrukcija će biti realizovana sredstvima iz budžeta grada, jer za sada nema naznaka da bi neko drugi mogao da to finansijski podrži.

Moja želja je da, kada već radimo rekonstrukciju, ona bude trajna, u smislu da obezbedimo i glasačke jedinice za odbornike, da bismo kada pređemo na potpunu digitalizaciju oni mogli sa mesta da se javljaju, da glasaju i da na taj način modernizuemo rad skupštine - kazao je prvi vranjski parlamentarac.

Tričković je, osvrćući se na rad parlemanta u protekle tri i po godine izneo obilje informacija i podataka o skupštinskom radu.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o bojkotu sednica parlamenta kome su pribegle opozicione partije, Tričković je kazao da mu je žao što su odbornici opozicije prestali da dolaze na sednice skupštine, jer bi njihovim učešćem "skupštinski rad bio kvalitetniji".

- Pošto se sednice televizijski prenose, odbornici opozicije trebalo je da iskoriste priliku da im parlament bude mesto sa kojeg javnosti mogu da prenesu svoje mišljenje o onome što je na dnevnom redu, da na taj način imaju besplatan i neograničen pristup medijima.

Odluka o njihovom napuštanju parlamenta doneta je na nekom drugom mestu, na nekom višem nivou.

To što su oni tvrdili da je uzrok bojkota "spajanje tačaka dnevnog reda", ne odgovara istini.

Jer, to se radilo i u vreme kada su oni vodili skupštinu, a uostalom spajanje srodnih tačaka dnevnog reda je u skladu sa poslovnikom o radu skupštine.

Uvek sam pitao odbornike da li su za spajanje, opozozicioni odbornici se tome nikad nisu protivili, niti su se javljali, što znači da nisu ni glasali - obrazložio je Tričković.

On je naglasio da je rad vranjskog parlamenta u protekle tri i po godine bio uspešan.

- Pokrenuli smo 2017. godine digitalizaciju skupštinskog rada, elektronsko vođenje sednica i slanje materijala odbornicima što nam je omogućilo velike uštede jer više nismo morali da štampamo stotine i stotine stranica.

Skupština je u potpunosti opravdala predstavničku i zakonodavnu ulogu koju po zakonu ima - zaključio je Tričković.

PRIMEDBE GRAĐANA

Tričković je podsetio da čelni ljudi skupštine svake srede od 12 do 14 časova primaju stranke, te da su u periodu od tri i po godine saslušani problemi više stotina građana.

- Veliki broj njihovih problema uspeli smo da rešimo. Reč je uglavnom o komunalnim, kao i problemima sa imovinskim, odnosno svojinskim odnosima. Tu su i teškoće u vezi sa zapošljavanjem i ostvarivanjem socijalne pomoći - kazao je Tričković.

Najnovije vesti