Evo zašto su odbornici opozicije napustili rad Skupštine grada Vranja (VIDEO)

Opozicioni odbornici Skupštine grada Vranju u ponedeljak su zvanično napustili rad lokalnog parlamenta.

- Kao članovi nedavno formirane Asocijacije slobodnih odbornika Srbije odlučili smo da to učinimo u trenutku kada je omalovažavanje, ponižavanje i obesmišljavanje lokalnog parlamenta dostiglo vrhunac.

Tri godine već nam se oduzima reč, ne daje nam se pravo na repliku, ne odgovara se na pitanja koja postavljamo za skupštinskom govornicom u nameri da sprečimo brojna kršenja zakona i iživljavanje nad građanima Vranja odlukama o poskupljenjima, taksama...

Nakon napuštanja sednice, oni su u skupštinskom holu održali improvizovanu konferenciju za medije na kojoj su dali detaljno obrazloženje za svoju odluku.

- Vranje je jedan od najsiromašnijih gradova u Srbiji.

Mladi ga masovno napuštaju, zapošljavaju se samo aktivisti SNS-a.

Nema investicija, radnih mesta, nema subvencija za zapošljavanje - rekao je potpredsednik DS-a Perica Janković.

Slobodan Stamenković (DS), odbornik i lider lokalnog DS-a, naglasio je da je "besmisleno učestvovati u radu parlamenta kada nemate debatu, već ogoljeno nasilje".

- Moramo nešto da menjamo, da tragamo za demokratijom na druge načine kako bismo Srbiju i Vranje vratili na put savremenih evropskih država – rekao je lokalni lider demokrata.

Potpredsednica DS-a Nela Dimitrijević kazala je da je predložena izmena Poslovnika za rad gradskog parlmenta bio neposredan povod za bojkot parlamenta.

- Prema novom Poslovniku formiranje odborničke grupe podrazumevaće učešće najmanje pet članova jedne opozicione stranke.

Takva praksa ne postoji ni u Narodnoj skupštini Srbije, niti u većini lokalnih skupština gde je minimum za to tri odbornika.

Takođe, ukoliko dve ili više stranaka, odnosno lista formiraju zajedničku odborničku grupu, moraće sada da imaju najmanje 10 članova.

To je vlast, nakon našeg saopštenja koje su u nedelju objavili tek neki mediji, nazvala "tehničkom greškom".

Mi, iskreno, nismo ubeđeni u to – rekla je Dimitrijevićeva.

Osam odbornika opozicije napustili su u ponedeljak sednicu skupštine - četiri odbornika DS-a, tri iz SDS-a i jedan odbornik Narodne stranke.

Skupština ima 65 odbornika.

Najnovije vesti