Svetski dan dijabetesa Dom zdravlja obeležiće u četvrtak

U glavnom holu Doma zdravlja u Vranju u četvrtak 14. novembra biće obeležen Svetski dan borbe protiv dijabetisa pod sloganom ,,Dijabetes i porodica”-dijabetes utiče na porodicu”.

Akciju organizuje Centar za prevenciju Doma zdravlja u Vranju sa partnerskim organizacijama Zavod za javno zdravlje, Crveni krst Vranje, Medicinska škola Dr Izabel Emsli Haton, zdravstvenim radnicima iz Dispanzera (Savetovališta) za dijabetes i ostalim službama Zdravstvenog centra.

Građanima će biti dostupni preventivni pregledi koji podrazumevaju merenje nivoa šećera iz kapilarne krvi i krvnog pritiska uz podelu zdravstveno-edukativnog materijala i saveta od strane zdravstvenih radnika u vezi zdravih stilova života.

Takođe, u okviru kampanje,,Mesec borbe protiv šećerne bolesti“ Centar za prevenciju Doma zdravlja u Vranju organizovaće tokom novembra meseca u gradu i seoskim sredinama niz akcija, poput besplatnih preventivnih pregleda, koji podrazumevaju merenje nivoa šećera iz kapilarne krvi i krvnog pritiska i podelu zdravstveno-edukativnog materijala u vezi zdravih stilova života, sa ciljem skretanja pažnje na podmuklu bolest koja ubija, a koja se primarnim preventivnim merama može sprečiti ili odložiti.

- Preventivni centar otvoren je svim zainteresovanim građanima ne samo u novembru već tokom cele godine, sa ciljem utvrđivanja eventualnog rizika za obolevanje od dijabetesa i blagovremenog preduzimanja adekvatnih mera da bi sprečio ili odložio početak bolesti - navode iz DZ Vranje.

Najnovije vesti