Svetosavska nedelja: Savine stepenice ka nebu narodu srpskom (FOTO)

Sveti Sava je bio princ, monah, arhiepiskop, diplomata, prosvetitelj, ali iznad svega on je bio veliki čovek, jedan od najboljih među ljudima.

Odrekao se slave i bogatstva, kako bi mogao da se posveti svojoj ljubavi prema bogu - izjavila je prof. dr Slađana Ristić Georgiev sa Filozofskog fakulteta u Nišu na duhovnoj akademiji u okviru Svetosavske nedelje u Vranju.

Ona je podsetila da se u vreme boravka na Svetoj gori Sava suočio sa mnogobrojnim problemima koje je trebalo rešavati, kako u porodici, tako i u državi.

- Izmirio je svoju zavađenu braću Vukana i Stefana i pomogao da Srbija dobije svoju državnost.

Ali se tu nije završila Savina ljubav i veličina njegove ličnosti.

On je posebno radio na autokefalnosti srpske crkve i zahvaljujući njemu srpska crkva priključila se zajednici crkava, čime je stekla svoj duhovni identitet.

Sveti Sava je postavljajući temelje srpskoj crkvi, narodu srpskom izgradio stepenice ka nebu, ali je na svakome od nas odgovornost i sloboda da se uspinjemo tim stepenicama, sledeći njegov podvig, jer u suprotnom malo ćemo biti dostojni njegovog imena i njegovog dela - istakla je Ristić Georgiev.

Duhovnoj akademiji u sali Doma vojske prisustvovali su gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković sa saradnicima, episkop vranjski Pahomije i druge zvanice.

U programu su nastupili crkveni hor "Branko" iz Leskovca, monahinje iz manastira Sveti Stefan, studenti Pedagoškog fakulteta, učenici Gimnazije "Bora Stanković" i OŠ "Vuk Karadžić".

Najnovije vesti