Otvorena Svetosavska nedelja: Savina žudnja za širenjem horizonta (FOTO, VIDEO)

Otvaranjem multimedijalne izložbe "Sveti Sava Srpski", Istorijskog muzeja Srbije, čiji je autor dr Andrej Vujnović, počela je 29. Svetosavska nedelja u Vranju.

Postavka je sastavljena od arhivske građe, kopija fresaka, ikona, fotografija, ličnih predmeta i relikvija Svetog Save.

Autor je ovom postavkom želeo da što potpunije približi javnosti Savin svetovni i duhovni put, kao i veličinu i značaj njegove ličnosti za srpsku državu i Srpsku pravoslavnu crkvu, ali i celokupnu srpsku istoriju i kulturu.

- Izložba prikazuje svetovni život Rastka, trećeg sina velikog župana Raške Stefana Nemanje, njegovo odstupanje od zemaljske vlasti, odlazak na Svetu Goru i zamonašenje pod imenom Sava, rad na sticanju autokefalnosti i autonomije Srpske pravoslavne crkve u Nikeji gde je postao i prvi srpski arhiepiskop.

Takođe, prikazani su i Savini državotvorni, državnički i diplomatski poslovi, kojima je izdejstvovao, između ostalog, i međunarodno priznanje Srbije za kraljevinu, kao i njegovi svestrani doprinosi na polju prosvetiteljstva, književnosti i ktitorstva (obnova manastira Hilandar, podizanje Žiče, Studenice i drugih manastira), koji su Svetog Savu učinili najznačajnijom ličnošću u istoriji srpskog naroda - kazao je na otvaranju autor dr Andrej Vujnović.

- Zadivljuje čvrstina i bistrina njegove hrišćanske misli i stava, ali uz to i njegova otvorenost i žudnja za širenjem horizonta i neprestana težnja ka dobru.

Zadivljuju njegovi diplomatski poduhvati i organizacione sposobnosti u kojima se prepoznaje sposobnost realnog sagledavanja okolnosti i na osnovu takvog viđenja pragmatično postupanje - istakao je Vujnović.

Polazeći od uverenja da je prosveta ključ razvoja nacionalne kulture, civilizacije i nezavisne države, Sveti Sava se naročito zalagao za unapređenje te države.

Mirio je zavađenu braću, ali i Srbe sa svojim susedima, unosio mir među svim balkanskim narodima.

Ljubav prema hrišćanstvu, koju je proneo svetom, odražavala je njegov stav da se dobro dešava onda i samo kada je utemeljeno na načelima istine, blagostanja i vere - kazao je gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković, svečano otvarajući Svetosavsku nedelju.

Gradonačelnik je, na početku manifestacije koja traje 29 godina, istakao da je učinak Svetog Save bio od velike važnosti za doba u kojem je živeo i stvarao.

- Dok god se ovim principima vodimo, dok god pratimo predanja i duhovna usmerenja prosvetitelja Save, možemo sa sigurnošću da kažemo da postoji bolje sutra za nas i za generacije koje će doći.

Velika odricanja pratila su stvaralaštvo Save, a danas se i nama nameću mnogobrojna iskušenja.

Sledimo prave duhovne vrednosti i put očuvanja i nadograđivanja kulturnog bogatstva - rekao je Milenković.

Snažan utisak svojim izuzetnim nastupom ostavio je hor muzičke škole Stevan Mokranjac.

Najnovije vesti