Svečanost u čast Žena Škotske

Kraj spomenika "Žene Škotske" ispred Doma zdravlja u Vranju u četvrtak u 12 časova biće odata počast heroinama koje su lečile srpske vojnike tokom 1918. godine, saopšteno je preko zvaničnog sajta grada Vranja.

Planirano je da se prisutnima obrate gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković i upravnica Doma zdravlja Jadranka Ajanović.

Skupu će tradicionalno prisustvovati delegacija opštine Mladenovac.

Na spomenik će biti položeni venci i cveće.

Podsećanja radi, po naređenju vrha Srpskog vojnog saniteta jedinica "Žena Škotske" došla je u Vranje tačno pre sto godina i tzv. Gornju kasarnu u Vranju pretvorila u bolnicu.

Ta bolnica bila je opremeljena kao bilo koja bolnica u to vreme u Velikoj Britaniji.

Bolnice u to vreme na širem području nije bilo od Skoplja do Niša, a posao su doborovoljke obavljale iz plemenitih pobuda i volonterski.

Škotska lekarka Izabel Emsli Haton, koja je u Vranje došla 1918. godine sa grupom medicinskih sestara iz Australije, za godinu dana izlečila je više stotina bolesnika i postavila osnove zdravstvene zaštite.

Srednja Medicinska škola u Vranju nosi ime Izabel Emsli Haton.

Izabel Emsli Haton

Izabel Emsli Haton u leto 1918. godine imenovana je za glavnog bolničkog oficira i prekomandovana je sa Solunskog fronta u Vranje. Došla je sa još pedesetak doktora i sestara. Radila je na lečenju vojnika, ali i civilnog stanovništva u Vranju. U gradu su u to vreme harali pegavi tifus i španska groznica. Izabel Haton je postavila osnove zdravstvene zaštite u Vranju. Ostala je do oktobra 1919. i pomogla je u osnivanju lokalne civilne bolnice za koju je ostavila opremu i hirurške instrumente. Svoj ratni angažman je završila na komandnoj poziciji u jedinici stacioniranoj u Beogradu godine 1920.

Najnovije vesti