Svečano otvoren južni krak Koridora 10

Južni krak Koridora 10 kroz Grdeličku klisuru zvanično je otvoren, a tim povodom u Vladičinom Hanu održana je svečanost na kojoj su se obratili premijer Severne Makedonije Zoran Zaev, predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik, šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici, predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici je rekao na svečanosti da je Srbija ostvarila svoju obavezu uz pomoć Svetske banke i izrazio je uverenje da novoizgrađeni put "vodi Srbiju i ceo region u pravcu EU".

- Ovo je još jedan izraz opredeljenosti Srbije ka EU i verujem da će novi put voditi Srbiju i ceo region u pravcu Evropske unije - kazao je šef delegacije EU u Srbiji.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je da je izgradnja tog dela autoputa predstavljala "najteži graditeljski poduhvat u Evropi".

Četristo miliona evra

Koridor 10 je deo panevropskog saobraćajnog koridora koji spaja Salcburg u Austriji sa Velesom u Severnoj Makedoniji, njegova izgradnja je počela 1970. godine. Rokovi za zavšetak radova su više puta pomerani. Radovi na autoputu kroz Grdeličku klisuru su počeli 2013. godine, koštali su gotovo 400 miliona evra i bili su najzahtevniji, jer je na toj deonici više od 30 mostova i dva tunela, od kojih je tunel Manajle najduži u Srbiji. Radovi na ovoj deonici su najvećim delom finasirani kreditima Evropske investicione banke i Svetske banke.

- Uklonjeno je 650.000 kubika kamena, ugrađeno više od 200.000 tona asfalta u autoput, izgrađeno 36 mostova, probijena tri kilometra tunela, da bi danas od Horgoša do granice sa Severnom Makedonijom moglo da se stigne za nekih pet časova - kazao je predsednik Srbije

Svečanosti su prisustvovali i ambasador SAD Kajl Skat, ministri Vlade Srbije, predstavnici Svetske banke...

Najnovije vesti