Sunčici Denić plaketa UKS-a sa likom Sime Matavulja

Sunčica Denić, književnica iz Vranja, dobitnica je plakete sa likom Sime Matavulja za 2022. godinu, koju dodeljuje Udruženje književnika Srbije (UKS).

Ugledno književno priznanje Denićevoj je uručeno na Izbornoj skupštini UKS-a u Beogradu.

Sunčica Denić kaže za Vranje News, povodom ovog značajnog priznanja, da je plaketu sa likom Sime Matavulja dobila na ovogodišnjoj Skupštini UKS-a za njen celokupan književni opus.

"Nagrada ima veliki značaj, jer je dodeljuje staleško udruženje pisaca, a ime koje nosi daje joj osobitu vrednost, verujem i legitimitet za pisanu reč i književno delo koje se nagrađuje.

Simo Matavulj, kao vrhunski majstor priče i pripovedanja, jedan je od osnivača Udruženja književnika Srbije i neko ko je blizak mom biću od najranije mladosti.

Između mnogih vrednosti njegovog dela, istakla bih ono što predstavlja nacionalnu i socijalnu sliku našeg čoveka, a koji i u najvećoj nevolji dostojno nosi svoj identitet", rekla je Denić za Vranje News.

Sunčica Denić rođena je 1956. u Ugljaru kod Prištine.

Univerzitetski je profesor u penziji.

Piše poeziju, prozu, književnu kritiku i eseje.

Prevođena je i nagrađivana plaketom i poveljom Branko Miljković, nagradama Grigorije Božović, Pero despota Stefana Lazarevića, nagradom Milica Stojadinović Srpkinja, Majstorskim pismom KZ Borisav Stanković, kao i nagradama Vuk Filipović, Sima Cucić, Ana Frank, nagradama Jefimijin vez, Orden Svetog Prohora Pčinjskog, te Svetosavskom nagradom i Specijalnim priznanjem 31. januar grada Vranja.

Objavila je poetske i prozne knjige Pogodba (pesme), Jedinstvo, Priština 1985; Pleme u snu (pesme), Univerzitetska riječ, Nikšić 1989; Klupko (pesme), Nolit, Beograd 1994; Obrnuta godina (pesme), Nolit, Beograd 1997; Nevreme (pesme), Albatros plus, Beograd 2016; Matica (pesme), Zavod za kulturu Vojvodine, Novi Sad 2017; Tri sveta (roman), Filip Višnjić, Beograd 2008; Svet izvan (roman), Albatros plus, Beograd 2014; Vera (priče i esej), Književna zajednica Borisav Stanković, Vranje 2020.

Njena nova knjiga poezije pod naslovom Pisma Tuliju biće promovisana u Vranju, u okviru osme Književne kolonije u organizaciji Narodnog univerziteta, u četvrtak od 20 časova u Svečanoj sali Gimnazije Bora Stanković.

Podsećanja radi, isto ovo priznanje pre trigodine dodeljeno je Miroslavu Ceri Mihailoviću, pesniku iz Vranja, inače suprugu Sunčice Denić.

Simo Matavulj prvi predsednik UKS-a

Udruženje književnika Srbije najstarija je i najveća književnička organizacija u zemlji. Najpre se zvalo Srpsko književničko društvo. Osnovano je 1905. godine. Simo Matavulj je bio prvi predsednik, Jovan Skerlić sekretar, a među prvim članovima su Aleksa Šantić i Jovan Dučić. Posle kraćeg zastoja u radu obnovljeno je 1911. godine kao Društvo srpskih književnika, a za predsednika je izabran Borisav Stanković. Posle Prvog svetskog rata ubrzo je obnovilo rad kao Udruženje srpskih književnika i vodio ga je Branislav Nušić. Posle Drugog svetskog rata ponelo je ime najpribližnije današnjem – Udruženje književnika Narodne Republike Srbije. Predsednik tog obnovljenog Udruženja bila je Isidora Sekulić. Danas ima više od 1.500 članova.

Najnovije vesti