Ceri Mihailoviću plaketa Udruženja književnika sa likom Sime Matavulja

Miroslav Cera Mihailović, književnik iz Vranja, nagrađen je plaketom Udruženja književnika Srbije (UKS) sa likom Sime Matavulja, za celokupan književni opus, potvrdio je Mihailović u izjavi za Vranje News.

Nagrada mu je uručena u petak na skupštini UKS-a, u svečanoj sali Doma Vojske u Beogradu.

- Svakako da imponuje svako priznanje koje dolazi od kolega iz strukovnog udruženja, najstarijeg u nas, formiranog na samom početku 20. veka.

To je još jedno svedočanstvo o tome da ono što se bezmalo pola veka radilo nije bilo uzalud.

Osećanja su, dakle, ipak pomešana, pogotovo kada postoji svest o tome da je pristiglo vreme "podvlačenja crte" - izjavio je Cera za Vranje News posle prijema nagrade.

Miroslav Cera Mihailović zastupljen je ponajviše pesmama u udžbenicima, zbornicima i antologijama u zemlji i inostranstvu.

Dobitnik je mnogobrojnih književnih nagrada.

Pesnik je za odrasle i decu, urednik Književne zajednice Borisav Stanković u Vranju i osnivač "Borine nedelje".

Član je Udruženja književnika Srbije i Srpskog književnog društva, te saradnik Matice srpske.

Napisao je knjige "Metla za po kuću", "Trči narod", "Svrtka u Nesvrtu", "Kraj će kaže", "So na ranu", "Pogled sa koca", "Nije nego", "Padanje sa dna" itd.

Lane je dobio nagradu „Zlatni prsten“, koji dodeljuju Izdavačka kuća Feniks i Fondacija za kulturnu i naučnu prezentaciju „Makedonija prezent“ iz Skoplja.

U petak je održana redovna Skupština UKS-a.

BORA I CERA

Udruženje književnika Srbije najstarija je i najveća književnička organizacija u zemlji. Najpre se zvalo Srpsko književničko društvo. Osnovano je 1905. godine. Simo Matavulj je bio prvi predsednik, Jovan Skerlić sekretar, a među prvim članovima su Aleksa Šantić i Jovan Dučić. Posle kraćeg zastoja u radu obnovljeno je 1911. godine kao Društvo srpskih književnika, a za predsednika je izabran Borisav Stanković. Posle Prvog svetskog rata ubrzo je obnovilo rad kao Udruženje srpskih književnika i vodio ga je Branislav Nušić. Posle Drugog svetskog rata ponelo je ime najpribližnije današnjem – Udruženje književnika Narodne Republike Srbije. Predsednik tog obnovljenog Udruženja bila je Isidora Sekulić. Danas ima više od 1.500 članova.

Najnovije vesti