Sudbina vojničkih groblja: Na Vlasini počiva oko 450 srpskih ratnika

Vranje/Surdulica - Na portalu volim-surdulicu.blogspot.com objavljena je informacija da ljudi koji stoje iza ovog internet bloga imaju nameru da "probude Surduličane iz sna" kako bi se uključili u spasavanje istorijski važnih lokaliteta koje su preci i savremenici, svesno ili nesvesno, zaboravili.

Najnovija njihova kampanja vezana je za "Anatemiju", oblast na Vlasini na kojoj se nalazi 120 grobnih mesta sahranjenih vojnika "Dobrovoljačkog odreda", stradalih 1915. godine.

- Ako je Duboka dolina bila nepoznanica, ovo groblje je još veća, a spaja ih slična sudbina.

Groblje na Promaji danas je prekriveno šljunkom, a jedan deo groblja "presvučen" je i putem koji vodi prema Vlasina Ridu.

Našli smo mnogo dokumenata koji potvrđuju postojanje vojničkog groblja, dok je na samom lokalitetu to nemoguće učiniti bez stručnog istraživanja.

Borićemo se da dođe do istraživanja ovog lokaliteta i do eventualne ekshumacije vojnika što bi bilo od ogromnog istorijskog značaja.

Sada nas pojedinci kritikuju kako sve što radimo ne radimo iz dobre namere, već da narušimo mir.

Gospodo dušebrižnici, stvarni cilj nam je da i vašim potomcima predamo Surdulicu sa svim onim elementima i sadržajima koji su čitav jedan vek zatirani i skrivani i u toj nameri nećemo odustati, uprkos pritiscima kojima smo stalno izloženi.

Pokazali smo javnosti na slučaju Duboke doline, da temeljno prilazimo problemima.

Pojedine državne ustanove su nam mnogo pomogle i pokazale odgovornost kada je reč o očuvanju kulturno-istorijskog nasleđa, na čemu smo im zahvalni.

Ne možemo da opišemo zadovoljstvo i ponos zbog toga što Surduličkim mučenicima obezbeđujemo mir - navode oni koji stoja iza voog bloga

Pored Anatemije, tvrdi se, na Vlasini postoji "još nekoliko lokacija na kojima su sahranjivani vojnici".

- Jedna od njih je groblje na Okruglici i po izveštaju Zavoda za zaštitu spomenika kulture Niš na njemu postoji 54 grobnih mesta iz 1913. godine.

Po svemu sudeći, radi se o vojnicima nastradalim u Drugom balkanskom ratu, koji su bili u sastavu 1. puka 3. poziva i 10. puka 2. poziva.

Na ovom lokalitetu, 2014. godine Zavod je najpre obavio arheološka istraživanja primenom nedestruktivne metode geofizičkog snimanja terena, a zatim i primenom arheoloških iskopavanja.

Kada je rč o groblju na Petkovoj padini, prema planu iz 1931. godine radi se o dve masovne grobnice u kojima je sahranjeno 110 vojnika 5. i 17. puka iz 1915. godine.

Na Vlasina Ridu kod crkve nalazi se 5 grobova u kojima su sahranjeni vojnici dobrovoljačkog odreda Vuka Popovića iz 1915. godine.

Još dva lokaliteta na Vlasini poznata su kao vojnička groblja na osnovu izveštaja Uprave vlasinske crkve iz 1920. godine i nalaze se na, za sada nepoznatim lokacijama na mestima Gramada i Mali Čemernik sa ukupno 50, odnosno 108 grobnih mesta.

Dakle, ako ovim vojničkim grobljima dodamo i masovnu grobnicu na Petkovoj padini, zaključićemo da je na Vlasini ukupno 447 sahranjenih vojnika iz Drugog balkanskog i Prvog svetskog rata.

Ovim smo napravili mali uvod radi upoznavanja javnosti sa borbom koja nam tek predstoji.

U narednom periodu pokrenućemo niz inicijativa kako bi se započelo sa detaljnim istraživanjima navedenih grobalja na Vlasini i bićemo uporni, kao i do sada, da sačuvamo svaki metar surduličke istorije - navodi se u tekstu.

Komentari

Kako su se potomci ogrešili o slavne pretke.Tuga i sramota.Moramo da naučimo jednom za svagda da pamtimo ,poštujemo i čuvamo uspomene.Nikako ne umemo to,zato nas niko neće poštovati ,a najmanje naši potomci

Najnovije vesti