Sud poziva stranke da medijacijom izbegnu troškove spora (VIDEO)

Na području Vranja postoji sedam medijatora, odnosno osoba koje su licencirane od države za posredovanje u mirnom rešavanju sudskih sporova, izjavio je predsednik Osnovnog suda u Vranju Stojadin Stanković.

Od početka uvođenja instituta medijacije, Osnovni sud u Vranju imao je 13 slučajeva u kojima je pokrenut postupak medijacije, od koji su 3 rešena medijacijom.

Za one kojima ovaj institut nije poznat, medijacija ili posredovanje je postupak mirnog, vansudskog rešavanja spora u kome medijator (posrednik), kao treće neutralno nepristrasno lice, usmerava komunikaciju između strana u sporu, pomaže u pregovorima radi postizanja obostrano prihvatljivog rešenja spora.

- Medijacija se može pokrenuti pre ili u toku sudskog postupka, kao i u postupku po pravnim lekovima i sve do okončanja izvršnog postupka.

Moguća je gotovo u svim vrstama sporova, a do medijacije se može obraćanjem sudskoj službi za medijaciju koja procenjuje da li je slučaj podoban za medijaciju i upućuje stranke na licenciranog medijatora - rekao je Stanković.

Ako je pokrenut postupak medijacije zastaje se na 60 dana, ako se stranke ne dogovore redovan postupak se nastavlja.

- Angažovanje medijatora stranke plaćaju po pola, ali su za početak naši medijatori prihvatili da rade besplatno.

Inače košta 7.000 dinara za ceo predmet, znači po 3.500 dinara - rekao je Stanković.

Medijator mora imati visoku školsku spremu, može biti diplomirani pravnik, advokat, psiholog, pedagog, inženjeri sl, ali mora imati licencu, odnosno završenu obuku za medijatore.

Protokol o medijaciji sa lokalnim JP

Predsednik Osnovnog suda Stojadin Stanković, gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković i direktori lokalnih javnih preduzeća potpisali su u aprilu prošle godine protokol o medijaciji sa Gradom Vranjem i lokalnim javnim preduzećima (Komrad, Vodovod, Novi dom, Parking servis, Zavod za urbanizam, Slobodna zona i Uprava banje), s ciljem primene posredovanja kao alternativnog i mirnog načina rešavanja sporova koji omogućava znatne uštede za strane potpisnice.

Pravni okvir za medijaciju možete pogledati ako kliknete OVDE.

Posredovanje ili medijacija, kako se naglašava u propisima, nisu mogući u sledećim situacijama: u predmetima krivice u kojima se gonjenje sprovodi po službenoj dužnosti; u porodičnim odnosima i to kada je u pitanju nasilje u porodici; u radnim sporovima u vezi sa isplatom minimalne zarade i u statusnim sporovima, što će biti od posebnog značaja u vezi sa potpisivanjem ovog protokola.

Posredovanje ili medijacija zasniva se na načelima dobrovoljnosti, ravnopravnosti, isključenja javnosti, poverljivosti, neutralnosti i hitnosti.

Pokreće se zaključenjem sporazuma o pristupanju posredovanju (medijaciji).

On mora biti u pisanoj formi i njime se potvrđuje izbor posrednika, uređuju međusodna prava i obaveze, troškovi posredovanja i druga važna pitanja.

MEDIJATORI U PČINJSKOM OKRUGU

1. Ivana Antić (diplomirani pravnik)

2. Lukman Limani (inženjer informatike)

3. Bogosav Mitrović (diplomirani menadžer)

4. Snežana Mišić (profesor pedagogije)

5. Vojislav Momčilović (diplomirani pravnik)

6. Danijela Nastić (advokat)

7. Aleksandra Stanisavljević (advokat)

8. Marko Stanković (advokat)

9. Dejan Stanković (advokatski pripravnik)

10. Predrag Stanojević (diplomirani pravnik)

11. Ivana Stošić (diplomirani pravnik)

12. Tatjana Stošić (psiholog)

13. Miljana Stošić (diplomirani pravnik)

14. Nebojša Tomić (diplomirani pravnik)

15. Sandra Trajković (diplomirani pravnik )

Kompletan spisak medijatora u Srbiji možete pogledati OVDE.

Komentari

Hvala na tekstu buduci da sam i sama medijatorka i nalazim se na listi. Do sada nisam dobila ni jedan slucaj medijacije. Volela bih da bude sto vise medijacije kako bi se izbegli preskupi sporovi.

Najnovije vesti