Stojanović: Uspeh dijaloga mladi - vlast zavisi od političke volje donosilaca odluka

U Vranju bi u novembru konačno trebalo da dođe do konkretnijeg dijaloga mladih i predstavnika lokalne vlasti, koji je duži niz godina unazad izostajao iz raznoraznih razloga.

Ovakvu inicijativu u Vranju pokreću udruženje Aktivisti iz komšiluka, grad Vranje i Kancelarija za mlade grada Vranja, kao partneri na projektu.

Namera je da se po prvi put uspostavi mehanizam, koji će omogućiti da mladi Vranjanci budu saslušani i aktivno uključeni u procese donošenja odluka na lokalnom nivou.

Jedno od pitanja koje se nameće u javnosti, posebno iz krugova organizacija mladih i onih koji su upućeni na ovu materiju i omladinski aktivizam jeste - koliko dijalog može biti svrsishodan i plodotvoran, ali i da li će uopšte doneti nešto novo nakon što bude okončan.

Đorđe Stojanović, predsednik udruženja mladih Naš svet naša pravila u Vranju, navodi u izjavi za Vranje News da bi "bilo kakav dijalog sa donosiocima odluka bio veliki iskorak ka boljoj zajednici kako za mlade, tako i za ostale građane".

"Ovakav oblik dijaloga već par godina organizuje Krovna organizacija mladih Srbije na nacionalnom nivou sa premijerkom i nekim ministrima.

U okviru tog dijaloga smo videli da su donosioci odluka spremni da saslušaju mlade, razmotre njihove predloge i neke usvoje", kaže Stojanović.

On, međutim, dodaje za naš portal da što se realnih mogućnosti za ostvarenje predloga mladih u Vranju tiče, može da kaže samo jedno.

"Iskreno, ne znam šta možemo da očekujemo.

Realizacija ovakvih mehanizama se zasniva isključivo na političkoj volji donosioca odluka.

Na nama ostaje samo da se nadamo najboljem.

I da kao predstavnici civilnog sektora aktivno radimo za razvoj bolje stvarnosti za mlade", navodi Stojanović za Vranje News.

"Najavljeni dijalog zamišljen je kao direktan razgovor sa predstavnicima vlasti, gde bi mladi izneli ideje i stavove omladinskih organizacija i pojedinaca o položaju mladih u gradu.

Takođe, i da ukažu na potrebe koje imaju u okviru lokalne zajednice, čiji su ravnopravni deo", najavili su pre izvesnog vremena organizatori.

Kako je najavljeno, u predstojećem dijalogu pravo učešća imaće svi mladi od 15 do 30 godina sa područja grada Vranja.

S tim u vezi u periodu od četvrtka 3. do 9. novembra u Sremskim Karlovcima organizuje se sedmodnevni trening.

Jednodnevni dijalog sa donosiocima odluka u Vranju planiran je za drugu polovinu novembra.

Rok za prijavu za učešće istekao je do 24. oktobra

Ostaje da se vidi da li će ovaj dijalog dati neke rezultate, s obzirom na to da mnogobrojni prethodni pokušaji ostali samo mrtvo slovo na papiru kada je reč o konkretnim benefitima za mlade ljude u Vranju.

Dijalog mladih sa donosiocima odluka organizuje se u okviru Erasmus + projekta, koji je finansiran sredstvima Evropske Unije.

I.Đ.

Rad Vranje News-a podržava Švedska u okviru programa Beogradske otvorene škole "Mladi i mediji za demokratski razvoj".

Najnovije vesti