Sto četrdeset godina Biblioteke: Duša Vranja i kapija budućnosti

Sto četrdeset godina postojanja proslaviće Biblioteka Bora Stanković u Vranju prigodnim programom u četvrtak 20. juna.

Najstarija ustanova kulture u gradu za taj dan u 13 časova planira otvaranje Zavičajnog odeljenja, srca gradske biblioteke.

Istog dana od 14 časova biće održana svečana akademija na kojoj će govoriti direktor biblioteke Zoran Najdić, gradonačelnik Slobodan Milenković i Dragan Hamović, posebni savetnik ministra kulture i informisanja Srbije.

U pratećem programu učestovaće glumac Goran Sultanović i hor Muzičke škole Stevan Mokranjac u Vranju.

Planirano je i uručenje povelja zahvalnosti.

Istog dana od 20 časova u dvorištu Muzej kuće Bore Stankovića biće održano književno veče pod nazivom "Pisac u fokusu", na kome će osim autora Vladislava Bajca govoriti i književni kritičar Gojko Božović.

Podsećanja radi, čitaonica u varoši Vranje, prema izveštaju tadašnjeg okružnog načelnika, otvorena je 20. juna 1879. godine.

Radila je najpre u Pašinom konaku, potom u Građanskoj kasini, prostorijama Zanatskog doma, Civrićevom dućanu i drugim objektima.

Sto četrdeset godina od osnivanja izrasla je u ustanovu koja je u srcu svakog čitaoca gradila spomenike.

Ona je mesto ne samo za čitanje i obrazovanje, već i centar kulturnih dešvanja.

Javna biblioteka Bora Stanković, koja nosi ime najpoznatijeg Vranjanca, bila je i ostala ogledalo Vranja, njegova duša i kapija budućnosti.

SRCE BIBLIOTEKE

Zavičajno odeljenje raspolaže specifičnom zbirkom od oko 3.600 knjiga. Uglavnom je reč o monografskim publikacijama, čija vrednost nije toliko u brojnosti, koliko u kvalitetu sadržaja koji se tiču Vranja. Najviše su zastupljene knjige Borisava Stankovića, Jovana Hadživasiljevića, Milana Vlajinca i drugih autora iz Vranja. Biblioteka Bora Stanković dobila je nedavno preko Ministarstva kulture finansijska sredstva u iznosu od 600.000 dinara za opremanje Zavičajnog odeljenja. Cilje je da se materijal koji se prikuplja godinama - retke knjige, rukopisi, fotografije, materijali u digitalnom obliku, plakati, posteri vezane za kulturnu politiku - bazično pothrane i budu na jednom mestu. Krajnji cilj je da to bude jednog trenutka digitalno dostupno korisnicima biblioteke za korišćenje, izučavanje, istraživanje i sve druge potrebe.

Najnovije vesti