Biblioteka: Jubilej 140 godina obeležava se tokom cele godine

Za 2019, kada će proslaviti 140 godina postojanja, Javna ustanova Biblioteka Bora Stanković u Vranju priprema niz atraktivnih programa tokom čitave jubilarne godine.

S tim ciljem, kako kaže direktor biblioteke Zoran Najdić, na nivou ustanove formiran je odbor koji će brinuti o organizaciji i realizaciji programskih sadržaja.

- Osim komercijalnih književnih večeri planiramo i razne tribinske programe, svečane akademije, konferencije sa temama zavičajnog stvaralaštva, tradicije i umetnosti.

Želimo da u ovoj godini afirmišemo lokalne stvaraoce, mlade pisce iz Vranja – najavljuje Najdić.

Odbornik SPS-a i bivši gradonačelnik Vranja Miroljub Stojčić podseća da je Biblioteka najstarija ustanova kulture u gradu i da bi trebalo mnogo pažnje posvetiti organizovanju programa u godini jubileja.

- Smatram da Grad Vranje i Gradsko veće treba da naprave odbor u koji će ući rukovodioci iz struktura grada koji će dati pun doprinos obeležavanju jubileja.

Smatram i da bi rukovodstvo biblioteke u godini jubileja trebalo da objavi sabrana dela čuvenog Vranjanca Jovana Hadživasiljevića, imajući u vidu da biblioteka sve materijale koje je on objavio poseduje – smatra Stojčić.

Gradska većnica za kulturu Zorica Jović navodi da će gradsko rukovodstvo dati punu podršku obeležavanju jubileja biblioteke.

- Za svaku manifestaciju formira se organizacioni odbor.

Mi smo izuzetno ponosni na „Borine književne dane“ koji su održani prošle godine prvi put, a u organizaciji biblioteke.

Javna biblioteka zaslužuje jednu ovakvu manifestaciju, a mi smo tu da im pružimo maksimalnu podršku u svemu, a posebno u obeležavanju 140 godina postojanja ustanove – rekla je Jovićeva.

Biblioteka Bora Stanković, najstarija ustanova kulture u Vranju, 20. juna ove godine proslaviće 140 godina postojanja, odnosno dan kada je pre toliko godina osnovana Čitaonica vranjska.

Ove godine u vreme jubileja (od 18. do 20. juna) planira se manifestacija pod nazivom „Knjiga čuva ljude“, sa književnim večerima, susretom sa poznatim dečjim piscima, programom posvećenim Jovanu Hadživasiljeviću (predavanje, prezentacija publicistike, fotografija itd) povodom sedamdeset godina od autorove smrti.

Zavičajno odeljenje

Direktor Najdić kaže da postoji izvestan zaostatak Biblioteke u pogledu tehničke opremljenosti, posebno u radu Zavičajnog odeljenja.

- Imajući u vidu da ove godine slavimo jubilej, baš bih stavio akcenat na to odeljenje.

Potreban nam je prostor za čuvanje materijala, fioke, kasete, a poseban će akcenat biti na digitalizaciji i nabavci opreme - navodi Najdić.

Zavičajno odeljenje je deo ustanove koji ima veliki značaj za prikupljanje, sistematizovanje i čuvanje građe koja se odnosi na Vranje i okolinu.

Raspolaže specifičnom zbirkom od oko 3.600 knjiga.

Uglavnom je reč o monografskim publikacijama, čija vrednost nije toliko u brojnosti, koliko u kvalitetu sadržaja koji se tiču Vranja.

Najviše su zastupljene knjige Borisava Stankovića, Jovana Hadživasiljevića, Milana Vlajinca i drugih autora iz Vranja.

Najnovije vesti