Stefan Stojkov novi predsednik Bugarskog nacionalnog saveta

Za predsednika Bugarskog nacionalnog saveta sa 11 glasova i samo jednim uzdržanim izabran je Stefan Stojkov, potpredsednik tog saveta u prethodnom mandatu.

Doneta je odluka da se BNS-om upravlja po principu tzv. rotacionog predsedavanja, pa će mandat predsednika ubuduće trajati godinu dana, nakon čega će biti izabran novi iz redova Saveta.

Stojkov je i potpredsednik SO Bosilegrad pa je, u kladu sa Zakonom o nacionalnim savetima, kao svoj prvi potez najavio ostavku na tu poziciju jer zakon ne dozvoljava obavljanje dve izborne funkcije istovremeno.

Kako je javila dimitrovgradska Radio televizija Caribrod izabrani su i potpredsednici saveta (Straško Apostolov iz Bosilegrada i Slavica Vasov iz Dimitrovgrada), kao i Izvršni odbor (predsednik Angel Josifov iz Dimitrovgrada, zamenici Ljiljana Vasova iz Bosilegrada i Dimitar Asenov iz Niša).

Na izbornoj sednici BNS-a formirane su komisije za obrazovanje, kulturu, informisanje i službenu upotrebu jezika.

Obrazovanje će voditi Metodij Čipev iz Bosilegrada, kulturu Slobodan Aleksić iz Dimitrovgrada, informisanje Nadežda Stojanović iz Dimitrovgrada, a resor službene upotrebe jezika Albena Kotev iz Dimitrovgrada.

Budžet NSB-a na godišnjem nivou je 7,7 miliona dinara.

Stojkov je najavio da će funkciju predsednika obavljati volonterski.

Najnovije vesti