Stanković za Insajder: Epidemiološka situacija u Vranju zabrinjavajuća

Epidemiolog Slađan Stanković iz Zavoda za javno zdravlje Vranje izjavio je za Insajder da je situacija u gradu nepovoljna i da "poprima zabrinjavajući karakter".

Od 19. juna, kazao je, na teritoriji grada Vranja obolelo je 170 građana.

Dominiraju upale pluća sa srednje teškom kliničkom slikom.

Istakao je da su kapaciteti dve COVID bolnice popunjeni i da je u njima smešteno 103 pacijenta.

- Otvorena je treća COVID bolnica u delu Specijalne bolnice za plućne bolesti u Surdulici u kojoj je smešteno 25 pacijenata i radi se na opremanju još oko 30 postelja.

Zbog registrovanja smrtnih ishoda u poslednje dve nedelje i srednje teških kliničkih slika sa upalom pluća, kao i opterećenja zdravstvene službe u COVID ambulantama, neophodno je da sve osobe koje su imale kontakt sa sumnjivim na oboljevanje od virusa COVID-19 budu u kućnoj izolaciji dok ih ne pozovu na testiranje.

To podrazumeva da ne idu na posao i da ne izlaze iz kuća - upozorio je Stanković.

On je naveo da su laboratorije u Beogradu i Nišu u nedelju i ponedeljak odbile da prime uzorke iz Vranja i da se zbog toga javio "mali vakuum u slanju uzoraka i testiranju u Pčinjskom okrugu”.

Kazao je i da nije dobio obrazloženje zašto više neće da primaju uzorke i da su upućeni na laboratoriju "Vatreno oko".

- Danas (sreda) je u laboratoriju Vatreno oko upućeno 98 briseva uzetih u toku jučerašnjeg dana - rekao je epidemiolog Stanković za Insajder.

Pre dva dana Gradski štab za vanredne situacije u Vranju doneo je odluku da uvede vanrednu situaciju na celoj teritoriji grada zbog nestabilne epidemiološke situacije i većeg broja novoobolelih od koronavirusa u prethodnom periodu.

- Proglašenje vanredne situacije na teritoriji grada Vranja znači da ćemo kontrolisati sprovođenje svih preporučenih epidemiološke mere koje je ZZJZ Vranje dao i sprovoditi sve one mere koje propisuje Krizni štab Vlade - naglasio je gradonačelnik Slobodan Milenković.

Vlada Srbije propisala je u sredu posebne mere zaštite stanovništva od zarazne bolesti COVID-19 u Vranju i drugim jedinicama lokalne samouprave u kojima je zbog epidemije proglašena vanredna situacija.

Novine su zabrana okupljanja u zatvorenom i otvorenom prostoru više od pet lica ako nije moguće obezbediti fizičku distancu od dva metra i odgovarajuće mere lične zaštite, zabrana organizovanja svečanosti, sportskih i zabavnih manifestacija, te ograničenje rada ugostiteljskih objekata od 7 do 20 časova.

Uvedene su još neke mere, a o tome više čitajte OVDE.

Najnovije vesti