Stana Avramović Karaminga uskoro dobija svoju bistu u Vranju

Bista Stane Avramović Karaminge, čuvene pesmopojke iz Vranja, autorke pesme Dimitrijo sine Mitre, uskoro bi trebalo da bude postavljena u Vranju, saznaje Vranje News.

Ostalo je samo da se odredi tačna lokacija, a trenutno se razmatra par opcija.

Taj posao je u završnoj fazi.

Bista je izrađena još pre izvesnog vremena i čeka svoje mesto u gradu.

Postavljanjem biste Grad Vranje, čija je gradska pesma uvršena na Nacionalnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije, dobiće još jedno spomen obeležje u ovoj oblasti, posle spomenika Staniši Stošiću i Bakiji Bakiću.

Stana Avramović Karaminga bila je najpoznatija vranjska pesmopojka.

Decenijama je čuvala, negovala i drugima prenosila izvornu vranjsku pesmu, ali i stvarala autorske kompozicije.

Dimitrijo, sine Mitre, pesma koja je ušla u srpsku kulturnu baštinu, jedna je od mnogobrojnih pesama koje je ispevala.

Stana Avramović Karaminga je mnogim najcenjenijim pevačima starovranjskih pesama bila učitelj i uzor.

U Vranju još uvek žive njeni potomci.

Ovacije

Prilikom jednog nastupa GKUD Sevdah, pre nekoliko decenija na Tašmajdanu u Beogradu, svi su bili na sceni. Borinog Mitku igrao je čuveni Vranjanac Vule Vrteškar (Miroljub Aleksić). Okolo su bili svirači, igrači i pevači. Kada je baba Stana Karaminga otpevala Dimitrijo sine Mitre, nastao je tajac. Kolegu iz ansambla Dragoslava Popovića Bucka, koji joj je držao mikrofon, upitala je: "Lošo li gu otpeva, iako popi dve živi jajca pred nastup"? U tom trenutku prolomio se gromoglasan aplauz, a stadionom je odjekivalo "Karaminga, Karaminga"... Onda je baba Stana još tri puta pevala na bis, uz pratnju čuvenog vranjskog klarinetiste Kurte Ajredinovića.

Komentari

Naš mali Park zbog bisti sve više liči na groblje !!!! Anketirajte građane , ne verujem da neko zna da nabroji više od dve biste.,.U Parku je mesto samo spomeniku Bori Stankoviću.

Najnovije vesti