Bakiji truba, baba Stani bista

Bivši gradonačelnik Vranja Miroljub Stojčić potvrdio je da je nedostajući deo trube na spomeniku Bakiji Bakiću, koji je odlomljen u novembru 2017. godine, opet izrađen u radionici vajara Stanimira Pavlovića, koji je napravio i originalni spomenik.

- Sve smo završili, deo trube je isporučen i nalazi se kod majstora koji treba da ga ugradi na mesto gde se ranije nalazio.

Nadam se da ćemo za najviše desetak dana spomeniku vratiti prvobitni izgled - kazao je Stojčić na otvorenom danu za medije SPS-a.

Stojčić, inače predsednik Gradske komisije za očuvanje spomenika, nazive ulica, trgova i kulturnog nasleđa, ranije je izjavio da veliku zahvalnost Grad Vranje duguje vajaru iz Beograda Stanimiru Pavloviću, jer je pristao na dodatni posao.

- Na naše insistiranje, on je prihvatio da napravi deo trube koji nedostaje i u svemu tome je ispao i više nego korektan, jer je odlučio da to bude njegov poklon Vranju.

Stanimir Pavlović je dugogodišnji prijatelj našeg grada i mi smo mu neizmerno zahvalni na ovako lepom gestu – rekao je Stojčić.

Bivši gradonačelnik je obelodanio da je sledeći korak Komisije postavljanje biste Stane Avramović Karaminge, čuvene vrajske pesmopojke, koja je takođe izrađena.

- Očekujemo da narednih meseci realizujemo tu nameru do kraja, da obavimo plaćanje.

Veći deo novca je prikupljen iz donacija, pokušaćemo da prikupimo nedstajuću sumu do 200.000 dinara, koliko košta bista, a ako ne uspemo, nadamo se i pomoći iz budžeta kako bi se sklopila finansijska konstrukcija – naveo je Stojčić.

Stana Avramović Karaminga bila je najpoznatija vranjska pesmopojka. Decenijama je čuvala, negovala i drugima prenosila izvornu vranjansku pesmu. Dimitrijo, sine Mitre, pesma koja je ušla u srpsku kulturnu baštinu, jedna je od mnogobrojnih pesama koje je ispevala. Stana Avramović Karaminga je mnogim najcenjenijim pevačima starovranjanskih pesama bila učitelj i uzor.

Skupštinskoj komisiji je, dodao je, upućen zahtev za određivanje lokacije, tako da bi do kraja godine Grad trebalo da dobije još jedno spomen obeležje vezano za gradsku vranjsku pesmu, uvrštenu na Listu nematerijalnog kulturnog nasleđa Republike Srbije.

Spomenik Bakiji Bakiću podignut je u naselju Gornja čaršija 2006. godine, uglavnom sredstvima iz donacija sponzora i tadašnje SO Vranje.

Prema verziji polcije, spomenik je u novembru 2017. godine oštećen slučajno, dok su se deca igrala loptom, kada je nakon jačeg udarca loptom pogođeno mesto na kome je rađeno spajanje delova od kojih je spomenik sastavljen.

Izrada spomenika i uređenje gradskog trga na kome je postavljen koštli su oko 1,5 miliona dinara.

Na dan postavljanja spomenika, na toj lokaciji svirali su Ekrem Mamutović, Boban Marković, Nenad Mladenović, Demiran Ćerimović i drugi vrhunski trubači juga Srbije.

Bakija Bakić (1923-1989) je čuveni vranjski trubač, koji je proneo slavu vranjske i srpske trube širom sveta. Nekoliko godina je osvajao priznanje prva truba Sabora trubača u Guči, osvojivši i titulu majstora trube. Zahvaljujući njegovom prepoznatljivom sviranju, postao je simbol za trubačku umetnost u Srbiji. Rodio se u Vranju, u naselju Gornja čaršija. Njegov otac Fejza Bakić je tih godina osnovao trubački orkestar, ali je Bakija, zahvaljujući svom izuzetnom talentu, vrlo brzo preuzeo vođenje orkestra. Uspešno ga je predvodio više od pola veka. Orkestar je nasledio njegov sestrić Milan Mladenović, a danas funkcioniše pod upravom Ekrema Mamutovića, Bakijinog praunuka.

Najnovije vesti