SSP: Hotel Železničar prodat po bagatelnoj ceni

Gradski odbor Stranke slobode i pravde (SSP) u Vranju oglasio se u ponedeljak saopštenjem za medije u kome se skreće pažnja javnosti i građanima na slučaj prodaje Hotela Železničar u Vranjskoj Banji koji je, kako se naglašava, "prodat za bagatelnu svotu novca".

- Gradski odbor SSP Vranje došao je do originalnih dokumenata u kojima jasno piše kako SNS partija i bratija, uz saradnju javnog izvršitelja, prisvajaju i kupuju državnu imovinu za bagatelnu svotu novca.

Hotel Železničar u Vranjskoj Banji, procenjen na preko 207 miliona dinara ili 1,75 miliona evra, prodat je po ceni od 154,4 miliona dinara ili 1,3 miliona evra.

Dakle, samo po ovom pitanju postoji šteta za ukupno 53 miliona dinara ili 449.000 evra, ne računajući da je procena vrednosti tih istih nekretnina u startu višestruko smanjena - navode iz SSP Vranje.

Iz odbora stranke Dragana Đilasa u Vranju navode da je obezvređenjem imovine "omogućeno da se, u ovom slučaju privatna firma Millennium resorts, ćerka firma Millennium Team-a, dokopa atraktivnih lokacija".

- Nakon obezvređivanja Hotela Železničar komisija za kontrolu državne pomoći odobrila je bespovratnu pomoć od 10,14 miliona evra toj istoj kompaniji za realizaciju investicije "Resort" u Vranjskoj Banji.

Drugim rečima, partija i bratija našim novcem gradi svoje privatne hotele i velnes centre iz kojih će kasnije samo oni ubirati profit.

Iz svega gore navedenog postavlja se logično pitanje zašto taj novac nije dodeljen za obnovu i rekonstrukciju tog istog hotela dok je on bio u državnom vlasništvu?

SSP u ovom času može samo da obeća da ovakvo pljačkaško ponašanje neće proći bez zakonskih posledica čim se pravna država vrati na ove prostore, dakle vrlo brzo - navodi se u saopštenju Gradskog odbora SSP Vranje.

KUPOPRODAJA

Hotel Železničar u Vranjskoj Banji prodat je u novembru 2019. godine firmi Millenium Resorts. Prodaju hotela pratili su problemi, najpre u vezi sa vlasništvom između Želturista i Železnica Srbije, a zatim i u vezi sa upisom u katastar jer nije bila uknjižena kompletna kvadratura objekta. Za rešavanje imovinskih problema bile su potrebne više od dve godine. Millennium Resorts je ćerka firma u stoprocentnom vlasništvu kompanije Milenijum Tim (Millennium Team), novog vlasnika više objekata i zemljišta na prostoru Vranjske Banje. Millenium je srušio nezavršeni hotel, tzv. "Skadar na Banjštici", započet krajem sedamdesetih godina prošlog veka, sa planom da na zemljištu koje su kupili "bude izgrađen objekat turističke namene". U vezi sa vlasništvom nad ovim, nezavršenim hotelom, više od deset godina vođen je sudski spor, sve dok u februaru 2020. godine Specijalna bolnica za rehabilitaciju, čijom imovinom raspolaže Republička direkcija za imovinu, i Fond penzijskog i invalidskog osiguranja nisu postali ravnopravni suvlasnici. U Vranjskoj Banji je nekada radilo devetnaest hotela i više vila. Sada su ti objekti zatvoreni.

Najnovije vesti