Srbija sve više podseća na onu državu iz devedesetih

Vranje - Srbija se nalazi "u fazi propagandnog rata prema regionu kao devedesetih godina prošlog veka", izjavio je narodni poslanik iz Bujanovca Šaip Kamberi, govoreći na 14. Forumu za tranzicionu pravdu koji se održava u Beogradu.

Kako javlja Beta, Kamberi je ocenio da je neiskreno da se Srbija "navodno zalaže" za inicijativu Otvoreni Balkan, a da istovremeno ministar policije Aleksandar Vulin "zagovara ideju Velike Srbije", odnosno Srpskog sveta.

"To veoma šteti stabilnosti i demokratiji u regionu, to nas dovodi u nove konfliktne situacije.

Suština zastoja u procesu pomirenja je u Srbiji", rekao je Kamberi.

On je ocenio i da Srbija ima problem sa Hrvatskom "ne želeći da prizna ratne zločine jer se verovatno plaši ratnih reparacija".

"Srbija ne želi da prizna zločine u BiH jer želi da otme Republiku Srpsku.

Srbija ne želi ni da prizna ratne zločine koji su počinjeni na Kosovu jer misli da će sačuvati bolju pregovaračku poziciju u aktuelnom procesu", kazao je Kamberi.

On je ocenio da je u Srbiji "na sceni istorijski revizionizam" koji, kako je naveo, "izjednačava četnički pa čak i ljotićevski pokret sa antifašistima iz Drugog svetskog rata".

Prema njegovim rečima, dodatni problem je u tome što Evropska unija "gubi pokretačku moć jer nema potencijal daljeg proširenja".

Najnovije vesti