SOS kutak o slučajevima devojčica koji su uznemirili javnost

Odbor za ljudska prava Vranje i SOS kutak za devojke organizovaće skup pod nazivom "Narandžasta Čajanka sa devojkama SOS kutka za devojke Vranje" i konferenciju za medije u ponedeljak 25. novembra u 11 časova, u sali "Periodike" Biblioteke Bora Stanković.

- Konferenciju i "čajanku" organizujemo u okviru obeležavanja svetske kampanje "16 dana aktivizma", koja će početi 25. novembra – Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama, a u okviru globalne kampanje Ujedinjenih nacija – "Narandžaste kampanje", koja ove godine nosi poruku "Usprotivimo se silovanju".

Tema konferencije i čajanke biće seksualno nasilje nad devojčicama.

O ovoj temi moći ćete da razgovarate sa vršnjačkim edukatorkama i aktivistkinjama SOS Kutka za devojke Vranje, te da predstavincama SOS telefona - navode organizatori.

Seksualno nasilje, kao jedan od ozbiljnih problema, prisutan je već duže vreme u našem društvu, naglašava se u pozivu za ovaj skup.

- Slučajevi koji su uznemirili javnost i našu okolinu jesu slučaj devojčice iz Surdulice, kojoj je stariji muškarac slao neprikladne video snimke i fotografije neprimerenog sadržaja; devojčice čiju ljubav je zloupotrebio bivši dečko i delio okolini njene fotografije, kao i slučaj žene koja je doživela seksualno uznemiravanje od nadređenog lica.

Ovaj vid nasilja nad devojčicama, devojkama i ženama prisutan je u kontinuitetu na jugu Srbije.

Ohrabrujuće je to što su neki od nasilnika, koji su seksualno uznemiravali žene, devojke i devojčice bili kažnjeni.

Jedan od njih je političar iz Trgovišta, koji je seksualno uznemiravao, zlostavljao i ponižavao četri maloletne devojčice, ali je nakon njihove prijave pravnosnažno osuđen - navode iz Odbora za ljudska prava i SOS telefona.

SOS Kutak za Devojke Vranje počeo je sa radom novembra 2017. godine, a aktivnosti su proizašle iz višegodišnjeg iskustva i rada tima SOS telefona Vranje sa devojkama, adolescentkinjama koje su u svojim porodicama odrastale u atmosferi porodičnog-partnerskog nasilja.

Do sada je radionicama u srednjim i osnovim školama na jugu Srbije, na temu prevencija partnerskog nasilja, kao i tematskim radionicama "Čajanke" u prostorijama Kutka prisustvovalo preko 700 devojaka uzrasta 13 do 18 godina.

- Ponosne smo jer smo u direktnom radu sa devojkama uspele da prenesemo informacije o mehanizmu nasilja, kako da se zaštite, kako da se osnaže, da sačuvaju samopouzdanje i kako da postavljaju granice nasilničkom ponašanju prema njima.

U fokusu SOS kutka za devojke Vranje je promocija i veća primena Istanbulske Konvencije, aktivnosti su posvećene prevenciji, prepoznavanju, zaštiti devojaka od rodno zasnovanog i partnerskog nasilja - navode iz SOS Kutka.

Najnovije vesti