Ceo okrug staje u zaštitu žena FOTO/VIDEO

Memorandum o zaštiti žena potpisali su predstavnici šest lokalnih samouprava sa područja Pčinjskog okruga i predsednica Odbora za ljudska prava u Vranju Suzana Antić Ristić.

Na skupu je rečeno da Surdulica nije podržala ovaj memorandum iz nepoznatih razloga.

O značaju delovanja SOS telefona, kao i potpisivanja ovog dokumenta u svečanoj sali Doma vojske u Vranju govorile su Nataša Ivanović, službenica za socijalnu uključenost u Programu SWISS PRO, i Nataša Okilj, savetnica za rodnu ravnopravnost i ljudska prava u Stalnoj konferenciji gradova i opština (SKGO).

One su istakle značaj rada SOS telefona u Vranju, naglasivši da će i ubuduće podržati projekte koji su opravdali postojanje i dokazali svoju održivost.

Parafe na memorandum stavili su čelnici šest opština i zamenik gradonačelnika Vranja Nenad Antić.

- Ponosan sam što je Vranje prvi grad u Srbiji u kojem je upriličeno potpisivanje ovog značajnog dokumenta, dokumenta koji će biti još jedna veoma važna karika u zaštiti žena i dece od porodičnog nasilja.

Smatram da je dobro što postoji SOS telefon u Vranju koji radi posvećeno i odgovorno.

Kao jedini na području Pčinjskog okruga do sada je na godišnjem nivou imao preko hiljadu poziva.

Dostupan je ženama koje su žrtve nasilja već 17 godina, 24 časa svih sedam dana u nedelji i doprinosi smanjenju nasilja - kazao je Antić posle potpisivanja memoranduma.

Obećano je da će grad Vranje nastaviti da pruža maksimalnu podršku u suzbijanju porodičnog nasilja i zaštiti žrtava.

Suzana Antić Ristić iz Odbora za ljudska prava u Vranju kazala je da je važno istaći da je ovo prvi međuopštinski Memorandum u Srbiji koji u fokusu ima zaštitu žena od nasilja.

- I koji će u velikoj meri unaprediti razvoj i održivost specijalizovanih programa za žene u lokalnim zajednicama i doprineti većoj primeni Istanbulske konvencije u opštinama juga Srbije - rekla je Antić Ristić.

Više od 1.000 poziva godišnje

Odbor za ljudska prava Vranje jedini je pružalac specijalizovane usluge SOS telefon za žene sa iskustvom nasilja u porodici i partnerskim odnosima u Pčinjskom okrugu. SOS telefon je dostupan ženama 17 godina i organizuje usluge u skladu sa međunarodnim standardima – besplatno, anonimno i u poverljivoj formi. SOS telefon za žene je dostupan 24 časa 7 dana u nedelji i u procesu licenciranja je prema važećim propisima Republike Srbije u kategoriji savetodavno–terapijske usluge socijalne zaštite. Na godišnjem nivou primi preko 1.000 poziva od više od 250 žena sa teritorije Pčinjskog okruga.

Najnovije vesti